Πλήρης κάλυψη σε Ραγκούση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σταθερή θέση της κυβέρνησης χαρακτήρισε ενώπιον της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την απελευθέρωση των επαγγελμάτων «με κανόνες» περιλαμβανομένου και του ταξί, ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον κ. Ιω. Ραγκούση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ταξί να προσέλθουν σε διάλογο ώστε να αποφασισθεί το πλαίσιο της απελευθέρωσης. Η συμφωνία μεταξύ Μαξίμου και του κ. Ραγκούση είχε γίνει εμφανής και τις προηγούμενες ημέρες από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Ραγκούσης εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι μόλις τις προηγούμενες ώρες είχε γίνει στόχος σφοδρών επιθέσεων από βουλευτές του κόμματός του. Σε συζήτηση με δημοσιογράφους εκτίμησε ότι οι οδηγοί ταξί έχασαν το δίκιο τους διότι έσπευσαν να προκηρύξουν απεργίες προτού ακούσουν τις κυβερνητικές προτάσεις. Αφησε μάλιστα αιχμές για την πορεία του ανοίγματος των επαγγελμάτων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί.

Ο κ. Ραγκούσης έκρινε επίσης ότι ο διάλογος θα είναι ταχύς και θα έχει αποτελέσματα ακόμη και πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Πάντως, η ψυχρότητα μεταξύ των βουλευτών και του κ. Ραγκούση εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι ενδεικτικοί οι χθεσινοί υπαινιγμοί της κ. Σοφίας Γιαννακά, η οποία δήλωσε (ράδιο 9) ότι: «εάν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές και προσωπικές βεντέτες στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης, σε αυτή την οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα, είναι ένα λυπηρό γεγονός. Σε αυτή την οικονομική συγκυρία, δεν έχουμε τις πολυτέλειες να συζητάμε τα θέματα με το πάσο μας, να δεχόμαστε ή όχι νόμους και προεδρικά διατάγματα, σαν να μην υπάρχει συνέχεια στην κυβέρνηση». Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι οδηγοί ταξί στην πρωθυπουργική πρόσκληση.

Στο Μαξίμου αναμένουν την έναρξη του διαλόγου με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ραγκούση. Αποκλείουν συνάντηση των οδηγών με τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως λένε, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε σε κάτι. Δεν θέτουν χρονοδιάγραμμα για την πορεία των συζητήσεων, αλλά θεωρούν ότι πλέον υφίσταται το πλαίσιο για ένα διάλογο τον οποίο οι οδηγοί δεν μπορούν να αρνηθούν. Αν δεν προσέλθουν στον διάλογο και συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση πρακτικά δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να προχωρήσει σε παραινέσεις για εφαρμογή του νόμου όπου αυτός παραβιάζεται. Οι ιδιοκτήτες ταξί απέστειλαν επιστολή με αίτημα συνάντησης, τόσο στον κ. Παπανδρέου, όσο και στον κ. Ραγκούση.

Πρακτικά πάντως είναι ήδη εμφανές ότι ο κλάδος των αυτοκινητιστών έχει αγγίξει τα όριά του, καθώς διανύεται η δεύτερη εβδομάδα απεργιών, ενώ τα μηνύματα από τους διαφωνούντες με τον κ. Ραγκούση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, αντίθετα με τα όσα πίστευαν οι αυτοκινητιστές. Εκπρόσωποι του κλάδου τόνιζαν χθες ότι η κινητοποίηση συνεχίζεται και ότι ζητούν γραπτές εγγυήσεις για την καθιέρωση πληθυσμιακών κριτηρίων στη χορήγηση αδειών.

Οι αυτοκινητιστές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη καμία ενημέρωση για τις προτάσεις του υπουργείου Υποδομών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτές θα κοινοποιηθούν προς το τέλος Αυγούστου. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος παρουσίασε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ως νίκη του κλάδου και δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός απαντάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και απαιτεί από τον κ. Ραγκούση που δεν έδωσε απαντήσεις να κάνει διάλογο με αρχές συγκεκριμένες και κανόνες. Η απεργία συνεχίζεται. Ο Θεός να βάλει το χέρι του». Η μορφή των κινητοποιήσεων αποφασίζεται πλέον σε τοπικό επίπεδο από τα κατά τόπους σωματεία, ενώ συνεχίζεται η τακτική του αιφνιδιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή