Σε δίκη ο διαχειριστής του μπλογκ Fimotro

Σε δίκη ο διαχειριστής του μπλογκ Fimotro

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίκη, κατηγορουμένος για το αδίκημα της «απειλής κατά της ζωής» του διευθυντή ειδήσεων του Mega Χρήστου Παναγιωτόπουλου, παραπέμπεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, που όπως προέκυψε από την άρση απορρήτου μέσω της Google είναι ο διαχειριστής του blog Fimotro.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Γιάννη Παπαγιάννη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έπειτα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο διευθυντής ειδήσεων του Μega εξαιτίας αλλεπάλληλων δυσφημιστικών και συκοφαντικών αναρτήσεων στο blog, τις οποίες ακολούθησε και ανώνυμο απειλητικό email που του εστάλη. Στη μήνυση ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν αναφέρει ότι ο συντάκτης των υβριστικών αναρτήσεων ταυτίζεται με τον αποστολέα του email, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ τους. Τον ισχυρισμό του αυτό δέχθηκε, βάσει της δίωξης που ασκήθηκε, και η Εισαγγελία της Αθήνας, που απήγγειλε σε βάρος του κ. Παπαγιάννη δίωξη για το πλημμέλημα της απειλής κατά της ζωής και όχι απλώς για «συκοφαντική δυσφήμηση».

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τη βάση δεδομένων της Google, που έδωσε τα ηλεκτρονικά ίχνη των διαχειριστών του Fimotro. Από την ψηφιακή ανάλυση προέκυψε ότι πρόκειται για πέντε άτομα που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσαν ανωμοτί κατάθεση. Ωστόσο, συνεκτιμώντας στοιχεία της δικογραφίας για τον ιεραρχικό ρόλο των πέντε, ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος του Γ. Παπαγιάννη. Το ένα από τα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούσε σε ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ στο σπίτι του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση του απορρήτου για την ταυτοποίηση ηλεκτρονικού ίχνους από την Google είναι εξαιρετικά δύσκολη και το αίτημα γίνεται δεκτό βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας μόνο εφόσον συντρέχει «απειλή κατά ζωής».

Ο διευθυντής ειδήσεων του Μega κ. Παναγιωτόπουλος προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος του κ. Παπαγιάννη και για το κακούργημα της εκβίασης, ενώ μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου έχουν υποβάλει και συνάδελφοί του – συντελεστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή