Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου κατά Σαμαρά

Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου κατά Σαμαρά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανώς υψηλούς τόνους υιοθέτησε, έναντι της Ν.Δ. και του κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Γ. Παπανδρέου, χθες το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως σκληρός με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ εξήρε και την «υπεύθυνη», όπως είπε, στάση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, διότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου καλλιέργησε το έδαφος για την επιτυχία των Βρυξελλών. Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι πλέον φαίνεται «φως στο τούνελ» της κρίσης, ενώ μίλησε για διασφάλιση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου προετοιμάζονται για τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων που ακολουθεί και γι’ αυτόν τον λόγο γίνονται διαρκείς συσκέψεις. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των ρυθμών ώστε στα τέλη Αυγούστου, με την έλευση της τρόικας να είναι -ει δυνατόν- έτοιμα ακόμη και περισσότερα απ’ όσα ζητούν οι δανειστές μας, σήμερα θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο και η κυβερνητική επιτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε χθες εκτενώς στη διαπραγματευτική επιτυχία της προηγούμενης εβδομάδας. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των προσπαθειών σε αυτό το χρονικό σημείο.

Επίσης, δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας περί της κυβερνητικής στάσης έναντι των ταξί, καλύπτοντας ουσιαστικά και απόλυτα τον κ. Γ. Ραγκούση. Αναφερόμενος στη Ν.Δ. ο κ. Παπανδρέου άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας «εμείς κάνουμε το καθήκον μας και αφήνουμε σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί πάση θυσία, έστω κι αν γίνουν πρωθυπουργοί μιας Ελλάδας της δραχμής, εξαθλιωμένης και χρεοκοπημένης».

Ο κ. Παπανδρέου ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους κατηγορώντας τους υπεύθυνους της αντιπολίτευσης ότι: «προκειμένου να υπηρετήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, όχι μόνο μια φορά, αλλά σε όλες τις κομβικές στιγμές της χώρας, αυτές που περάσαμε. Και στη σκληρή μάχη όλων αυτών των μηνών, μας προέτρεψαν να κάνουμε το απονενοημένο διάβημα – πολύ απλά, να χρεοκοπήσουμε». Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «η Ν.Δ. έχασε μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι έχει αλλάξει, αλλά και να συμμετέχει σε μια εθνική προσπάθεια, να συμμετέχει τελικά σε μια εθνική επιτυχία, σε μια επιτυχία του λαού μας». Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος για την Κ.Ο. διότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις.

Κύκλος συσκέψεων

Ο κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη λήξη της Κ.Ο., είχε τέσσερις διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς και τεχνοκράτες οι οποίοι ασχολούνται με τη διαχείριση του χρέους. Οι δύο σημαντικότερες από αυτές είχαν ως αντικείμενο τα διαδικαστικά μεν, αλλά πολύ ουσιαστικά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σταδιακή ανταλλαγή κρατικών ομολόγων (και το λεγόμενο roll over). Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα χαμηλόβαθμα στελέχη της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, για το αντικείμενο της επίσκεψης των οποίων επίσης ενημερώθηκε χθες ο κ. Παπανδρέου.

Στην πρώτη σύσκεψη για το θέμα συμμετείχαν οι κ. Ευ. Βενιζέλος, Η. Μόσιαλος, Φ. Σαχινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ζανιάς και Γ. Χριστοδούλου, ενώ σε μια δεύτερη που ακολούθησε εισήλθαν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και οι κ. Γ. Προβόπουλος και Β. Ράπανος. Σημειώνεται ότι ήδη από την επομένη της Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Παρασκευή, ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των τεχνοκρατών που εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο και εκείνων που εκπροσωπούν τους δανειστές μας σχετικά με τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή