Τρεις γνωμοδοτήσεις, κανένας νόμος

Τρεις γνωμοδοτήσεις, κανένας νόμος

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις σκέφτονται να φέρουν για ψήφιση στη Βουλή έναν νόμο ο οποίος θα ανατρέπει το καθεστώς της ανωνυμίας που κυριαρχεί στα blogs. Καμία, ωστόσο, δεν προχώρησε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει να υπάρχει για κάθε blog ένας υπεύθυνος απέναντι στον νόμο.

Και καθώς ειδική νομοθεσία σήμερα δεν υπάρχει και ισχύει ό, τι ισχύει γενικά για τον Τύπο και την ελευθερία της έκφρασης, δεν απαιτείται να δίνει το όνομά του κάποιος που θέλει να ανοίξει ένα blog, παρά μόνο το email του. Διέξοδο στην αδυναμία να βάλουν «τάξη» σε περίπου 55.000 blogs -που λειτουργούν πάντως με τον ίδιο τρόπο όπως σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ανώνυμα- έδωσε τρεις φορές η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αρση της ανωνυμίας

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αρθεί η ανωνυμία ενός blogger είναι όταν έχει προβεί σε εγκληματικές ενέργειες. Τότε αίρεται η ανωνυμία και χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών θα πρέπει να δίνουν εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμό τηλεφώνου, χρόνο, τόπο, διάρκεια κλήσης κ. λπ.) που τους ζητούνται από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, για να εντοπιστούν όσοι διαπράττουν διάφορα εγκλήματα, όπως εκβιαστικά, απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα μέσω κινητών, αλλά και εξυβριστκά σχόλια που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο.

Το τέλος της ανωνυμίας των bloggers είχε βάλει το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, που επικύρωσε στη συνέχεια ο σημερινός εισαγγελέας κ. Ι. Τέντες και επανέλαβε προσφάτως ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθ. Κατσιρώδης. Σύμφωνα με τις τρεις γνωμοδοτήσεις, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου και η ανωνυμία των υπευθύνων των blogs μπορεί να αρθεί για τη διακρίβωση οποιουδήποτε αδικήματος, ανεξαρτήτως αν είναι σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή