Συγχωνεύονται 29 φορείς με 7.000 εργαζόμενους

Συγχωνεύονται 29 φορείς με 7.000 εργαζόμενους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κ. Ευ. Βενιζέλο μεταφέρονται πλέον οι αρμοδιότητες για τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων φορέων, που μέχρι πρότινος είχε ο έτερος αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος. Τούτο είχε διαφανεί και στην πρώτη σύσκεψη που είχε γίνει προ περίπου ενός μηνός. Στο χθεσινό Υπουργικό πάντως μίλησαν και οι δύο αντιπρόεδροι για το θέμα. Τυπικά αρμόδιοι είναι αμφότεροι, ωστόσο, τις εξειδικεύσεις και τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για την οριστικοποίηση των δράσεων οι οποίες θα ακολουθηθούν, ανήκει στον κ. Βενιζέλο.

Χθες μάλιστα συμφωνήθηκε ότι θα προχωρήσουν σε πρώτη φάση οι διαδικασίες για 29 από τους 75 φορείς του Δημοσίου που είχε παρουσιάσει ο κ. Πάγκαλος και απασχολούν περίπου 7.000 εργαζόμενους. Στο Υπουργικό Συμβούλιο άπαντες συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά να ενεργοποιηθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η πιθανή απομάκρυνση συμβασιούχων και η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας. Μεταξύ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα είναι οι εξής: ΚΕΔ, Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα, ΟΔΔΥ, ΕΡΤ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΟΜΜΕΧ, Ιδρυμα Νεότητας, ΕΘΙΑΓΕ και ΙΓΜΕ. Από αυτές θα καταργηθούν όλες πλην των τριών κατασκευαστικών, οι οποίες θα ενοποιηθούν σε μια και της ΕΡΤ, όπου θα γίνουν μεγάλες αναδιοργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά το πέρας του Υπουργικού, «χωρίς να θίγεται το μόνιμο προσωπικό». Ως προς τις αρμοδιότητες των οργανισμών, οι οποίοι καταργούνται, αυτές θα μεταφερθούν στα υπουργεία. Για την ΕΡΤ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Η. Μόσιαλος θα παρουσιάσει την πρότασή του για την αναδιοργάνωση ώς τα μέσα του μηνός Αυγούστου. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης παρενέβη ζητώντας να γίνει συζήτηση ξανά για φορείς της ευθύνης του, διότι υπάρχουν ορισμένοι που είναι χρήσιμοι.

Στο χθεσινό, σχετικά σύντομο (ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έκανε εισήγηση), Υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε επίσης και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτενής συζήτηση έγινε για το ζήτημα του ΟΠΑΠ. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του οργανισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Με την πρόταση του κ. Βενιζέλου δεν διαφώνησε ουδείς εκ των παρευρισκομένων, ωστόσο αμέσως μετά τη λήξη του Υπουργικού, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ. Τη μορφή και τον τρόπο θα την αποφασίσει ο κ. Βενιζέλος». Ο κ. Βενιζέλος στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών πρότεινε μεταβολές, όπως η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών να αλλάζει επικεφαλής και στελέχωση των εφοριών. Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι σύντομα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα επέκτασης της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς φαίνεται ότι υφίστανται ορισμένα νομικά κωλύματα με την ανάδοχο γερμανική εταιρεία.

Τελευταίος μίλησε ο κ. Λοβέρδος, που έδωσε τον λόγο στον υφυπουργό κ. Μ. Μπόλαρη, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση για τα αναπηρικά επιδόματα. Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι στον χώρο «γίνεται πάρτι» και πρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματου αποκλεισμού όσων δεν δικαιούνται. Μαζί του συμφώνησε και ο κ. Φίλ. Σαχινίδης, ο οποίος ζήτησε το νέο πρόγραμμα «να τρέξει άμεσα». Πριν από το Υπουργικό σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου, αλλά και του κ. Π. Οικονόμου συζητήθηκε πώς θα βρεθούν τρόποι να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού δίχως να περικοπούν περαιτέρω εισοδήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή