Τέλος Χριστόφια στα σενάρια παραίτησής του

Τέλος Χριστόφια στα σενάρια παραίτησής του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο λαός με εξέλεξε και στον λαό λογοδοτώ». Με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρης Χριστόφιας θέλησε χθες να βάλει τέλος στη συζήτηση περί παραίτησής του, που άρχισε μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση και δεν φαίνεται να καταλαγιάζει, δεδομένης της πολιτικής κρίσης που ακολούθησε και της επιδείνωσης της οικονομίας.

Την παραίτηση του κ. Χριστόφια ζήτησε χθες ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Ι. Κασουλίδης, ο οποίος είχε αναμετρηθεί μαζί του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008. Σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι οι επόμενοι 18 μήνες είναι κρίσιμοι για την Κύπρο και πρότεινε τη συμφωνία των κομμάτων σε ένα πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία για το διάστημα αυτό.

Ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να παραιτηθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. κ. Μάριο Καρογιάν, στο πλαίσιο των διεργασιών που εξελίσσονται ενόψει του σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Προηγήθηκε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Χριστόφιας, κατόπιν αιτήματός του, έλαβε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών ώστε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Η συζήτηση με το ΔΗ.ΚΟ. γίνεται προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο συνέχισης της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση. Οι κ. Χριστόφιας και Καρογιάν είχαν δίωρη συνάντηση, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν -μετά το πέρας της- ότι η συζήτηση συνεχίζεται. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δεν απέκλεισε επέκταση της συζήτησης για κυβερνητική συνεργασία και με άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Ο εκπρόσωπος του ΔΗ.ΚΟ. κ. Φ. Φωτίου δήλωσε ότι το κόμμα θα παραμείνει στην κυβέρνηση υπό όρους και πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο δεν είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, αλλά η συμφωνία σε κοινό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που έχουν προκύψει και, επίσης, συμφωνία επί συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Αναζήτηση προσώπων κοινής αποδοχής

Παρά το ότι και οι δύο πλευρές απέφυγαν τις δηλώσεις επί του περιεχομένου της συζήτησης μεταξύ των κ. Χριστόφια και Καρογιάν, εκτιμάται ότι αυτές επικεντρώθηκαν και στην αναζήτηση κοινής αποδοχής προσώπων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας. Χθες, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. κ. Α. Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς τον κ. Χριστόφια ζητώντας να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες κινήσεις, πριν να είναι αργά, όπως πρόσθεσε. Τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο σχολίασε από τα Κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Χριστόφιας «δεν θα βρίσκεται στην καλύτερη θέση ως διαπραγματευτής, αφού το κεφάλι του δεν θα είναι ήσυχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή