Βενιζέλος κατά κυβερνήσεων της Ν.Δ. για τα υποβρύχια

Βενιζέλος κατά κυβερνήσεων της Ν.Δ. για τα υποβρύχια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδράνεια και η αμηχανία της κυβέρνησης της Ν.Δ. στη διαπραγμάτευση για τα υποβρύχια επιβάρυνε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, μετά το 2008, όπου θα μπορούσε να είχε γίνει καταγγελία της σύμβασης και άρνηση παραλαβής του υποβρυχίου ή και παραλαβή του.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε στην Επιτροπή Εξοπλισμών με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Αμυνας, όχι ως μάρτυς, αλλά για ενημερώσει την Επιτροπή για το νομικό πλαίσιο που βρήκε στην υπόθεση, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Βενιζέλος είπε στην Επιτροπή ότι πηγαίνοντας βρήκε τις συμβάσεις του 2002 και του 2009 σε καταγγελία από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, αλλά και ότι είχαν καταβληθεί 2,033 δισ. χωρίς να έχουν παραληφθεί τα υποβρύχια.

Η αναδιαπραγμάτευση

Ο κ. Βενιζέλος βρήκε την υπόθεση στη διαιτησία του ICC στη Ζυρίχη. Οπως είπε στην Επιτροπή, έκρινε την υπόθεση της διαιτησίας ατελέσφορη για το ελληνικό Δημόσιο και γι’ αυτό προχώρησε σε αναδιαπραγμάτευση. Οπως φέρεται να είπε, ήταν στον αέρα η τύχη των χρημάτων, αλλά και η τύχη των υποβρυχίων και ο ίδιος βρέθηκε υποχρεωμένος να λύσει ένα γόρδιο δεσμό.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ καλό το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε με τη νέα σύμβαση και τον νόμο του 2010, στον οποίο κατήργησε τα αντισταθμιστικά, κρίνοντας ότι δεν είναι επωφελή. Ο,τι κάναμε δύο χρόνια ήταν η εκκαθάριση ενός βεβαρημένου παρελθόντος φέρεται να είπε, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με βουλευτές της Ν.Δ., έκρινε ότι υπό αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες πέτυχε το σωστό συμβιβασμό. Σε αυτό το σημείο πάντως υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό και τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκο, ο οποίος επέκρινε τον νόμο.

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς των προκατόχων του, ο κ. Βενιζέλος ήταν πολύ προσεκτικός. Τις συμβάσεις τις χαρακτήρισε νόμιμες, λέγοντας ότι δεν ήταν αυτές το πρόβλημα, αλλά η διαχείρισή τους, οι πληρωμές και πώς αυτές εξελίχθηκαν. Είπε ότι όλη η υπόθεση πριν από το 2009 είναι ελεγκτέα, πρόσθεσε όμως ότι δεν ήταν σε θέση να αποφανθεί αν υπήρξε δόλος.

Προσερχόμενος στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε μεμπτό στην υπόθεση. Τόνισε ότι ο ίδιος ενημέρωνε κάθε δύο μήνες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για την πορεία των συμβάσεων και είχε μάλιστα οργανώσει διακομματική κοινοβουλευτική αποστολή στο Κίελο, η οποία του συνέστησε να μην παραλάβει το υποβρύχιο. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι το κράτος βρίσκεται πάντα σε συμβάσεις με ιδιώτες σε μειονεκτική θέση και γι’ αυτό τάχθηκε εναντίον τέτοιων συμβάσεων και υπέρ των διακρατικών συμφωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή