Η Ν.Δ. προτείνει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

Η Ν.Δ. προτείνει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη 31 προτάσεων για τη Συνταγματική αναθεώρηση, μεταξύ των οποίων και η ενδεχόμενη επιβολή ορίου θητείας για τους πρωθυπουργούς, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών – βουλευτών, αλλά και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας να συγκροτήσει έναν ισχυρό θεσμικό πόλο διαβούλευσης έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για δημοψηφίσματα. Εγκαινιάζοντας, ουσιαστικά, τη δημόσια διαβούλευση επί των θέσεων που επεξεργάστηκε η επιτροπή της Ν.Δ., υπό τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κρίση δημιουργεί τις προϋποθέσεις «να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα μεταπολίτευση, για μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Στην πρόταση της Ν.Δ. περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων: η εκλογή και η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας, η αλλαγή των ρυθμίσεων για τη βουλευτική ασυλία και την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών, η συνταγματική κατοχύρωση του ελέγχου πόθεν έσχες, η υιοθέτηση δικλίδων ελέγχου της λειτουργίας και των οικονομικών των κομμάτων, η κατάργηση βουλευτικών προνομίων και η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος το οποίο θα αλλάζει μόνον με ειδική πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής. Προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και ειδικού τμήματος στο ΣτΕ για γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και η «ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας».

Περί δημοψηφίσματος

Παρουσιάζοντας την πρόταση ο κ. Σαμαράς επιχείρησε ταυτόχρονα να ακυρώσει, πολιτικά και επικοινωνιακά, την κυβερνητική πρωτοβουλία για δημοψήφισμα εντός του φθινοπώρου, σημειώνοντας πως «το Σύνταγμα και οι διαδικασίες άμεσης διαβούλευσης με τον λαό, είναι σοβαρά θεσμικά και πολιτειακά ζητήματα για να γίνονται αντικείμενο κομματικών επιδιώξεων από την κυβέρνηση».

«Κινήσεις πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, είναι δημοκρατικά απαράδεκτες και καταδικαστέες. Τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για άλλοθι», πρόσθεσε. Αλλωστε, σύμφωνα με στελέχη της Συγγρού, θεωρείται δεδομένο ότι, εφόσον ο πρωθυπουργός καταλήξει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος -τα ερωτήματα που θα τεθούν θα έχουν στόχο την οριζόντια τομή κοινωνίας και κομμάτων, προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ του πολιτικού που εισηγείται ρηξικέλευθες προτάσεις.

Βασικές επιδιώξεις των προτεινόμενων ρυθμίσεων, είπε ο κ. Σαμαράς, είναι η εξισορρόπηση του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα του, η διαφάνεια στην πολιτική ζωή και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, η πιο αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και των ατομικών δικαιωμάτων και η συμβολή στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Συνεργάτες του διευκρινίζουν ότι οι θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν δεν απηχούν και τις τελικές απόψεις της Ν.Δ., αλλά αποτελούν κατευθύνσεις για τη διαβούλευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πηγές αμφέβαλλαν για τη σκοπιμότητα θέσπισης ανώτατης θητείας για τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή