Πιθανές αλλαγές στα πρόστιμα «τακτοποίησης» αυθαιρέτων

Πιθανές αλλαγές στα πρόστιμα «τακτοποίησης» αυθαιρέτων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού τους πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν πρόστιμα για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων που έχουν καταβληθεί στο παρελθόν. Με αφορμή την κατάθεση, προχθές, του σχεδίου νόμου στη Βουλή, στελέχη του υπουργείου έδωσαν χθες διευκρινίσεις:

– Ποια είναι η σχέση των νέων προστίμων με αυτά που ίσχυαν μετά το 2003, καθώς και με το ειδικό πρόστιμο των ημιυπαίθριων;

– Τα πρόστιμα μετά το 2003, ήταν ενιαία για όλη την Ελλάδα και υπολογίζονταν με τον πολλαπλασιασμό της τιμής ζώνης με την επιφάνεια του αυθαιρέτου για την ανέγερση (είτε ήταν παντελώς αυθαίρετο είτε ήταν καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας). Επιπλέον, υπήρχε πρόστιμο 50% αυτού του ποσού για τη διατήρηση του αυθαίρετου για κάθε έτος, και μάλιστα προσαυξανόμενο κατά 2%. Τα νέα πρόστιμα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτά. Σε σχέση με τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων είναι 20%-30% υψηλότερα στις περισσότερες περιπτώσεις, με εξαίρεση εκείνα για τα αυθαίρετα που αποτελούν μοναδική κατοικία ή που στεγάζουν παραγωγικές δραστηριότητες.

– Εχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων;

– Θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με τη συνδρομή Ομάδας Εργασίας ειδικών, που θα εξειδικεύσει τις προτάσεις.

– Τι γίνεται με όσους είχαν ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα;

– Ολα τα προ του 1955 κτίρια θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα. Οσοι εντάχθηκαν στη «ρύθμιση Τρίτση» του ν. 1337/83 και υπέβαλαν αίτηση και για τις δύο φάσεις Α΄ και Β΄, σύμφωνα με το ΓΟΚ (άρθρο 23 παρ. 1) δεν υπάρχει λόγος να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, και είναι κατά κανόνα καταγραμμένοι από τα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία. Τα αυθαίρετα μετά το 1955 και προ του 1983 τα οποία ΔΕΝ εντάχθηκαν στην παραπάνω ρύθμιση, πρέπει να ενταχθούν στην παρούσα. Εφόσον προκύπτει από την περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη (Ε9) ότι ανήκουν σε αυτό το χρονικό διάστημα, τότε το πρόστιμο μειώνεται σημαντικά.

– Τι συμβαίνει αν κάποιος πληρώνει ήδη πρόστιμα, γιατί έχει κριθεί αυθαίρετος παλαιότερα;

– Εντάσσεται στη ρύθμιση και σταματά να πληρώνει το παλαιό πρόστιμο. Συνήθως, τα καταβληθέντα πρόστιμα δεν αναζητούνται, λόγω όμως του υπερβολικού ύψους αυτών των προστίμων, θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, αν στην παρούσα ρύθμιση θα συμψηφίζονται με τα νέα πρόστιμα.

– Ημιυπαίθριοι διαμερισμάτων, που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση, μπορούν να μπουν σε αυτό τον νόμο;

– Οταν τρέχουν δύο ρυθμίσεις παράλληλα, δεν μπορεί να συγχέονται δύο νόμοι, οπότε οι ημιυπαίθριοι πρέπει να ενταχθούν στον νόμο 3843/2010.

– Με τους οικισμούς οι οποίοι θεωρούνταν δάση κι έχουν χαρακτηριστεί με τους νέους δασικούς χάρτες δάσος και είναι εκτός οικισμού, εντάσσονται στη ρύθμιση;

– Οχι, τα αυθαίρετα σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλούς, ρέματα κ.λπ., δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.

– Οταν δεν υπάρχει μέσα στα δικαιολογητικά απαίτηση απόδειξης ότι δεν βρίσκεται το ακίνητο σε δασική περιοχή, πώς διασφαλίζεται ότι θα ελεγχθούν οι παραβάτες;

– Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, καθώς και η υποβολή τοπογραφικού κατά την αίτηση θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του κτιρίου και συνεπώς, όταν καταρτισθεί ο βασικός χάρτης ή γίνει οριοθέτηση αιγιαλού ή ρέματος, θα εντοπιστεί η ψευδής δήλωση.

Η ΔΗΣΥ

Τέσσερις βασικές ανεπάρκειες «που αφήνουν ανοιχτό το κεφάλαιο για μελλοντική αυθαίρετη δόμηση», διαπιστώνει η Δημοκρατική Συμμαχία στο νομοσχέδιο. Υπογραμμίζει επίσης ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί «μέτρα δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι εισπρακτικά μέτρα» και επαναφέρει την πρότασή της να ξεκινήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα άνω των 200 τ.μ., γιατί «όλες οι περιπτώσεις αυθαιρέτων δεν είναι ίδιες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή