Προεργασία ενόψει Συμβουλίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Προεργασία ενόψει Συμβουλίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία για τη σύγκληση του δεύτερου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γ.γ., πρέσβη Ιωάννη Ζέπο, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή είκοσι γενικών γραμματέων άλλων υπουργείων. Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να αποτυπωθεί ο απολογισμός των συμφωνιών, οι οποίες είχαν υπογραφεί τον Μάιο του 2010, κατά την πρώτη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που είχε γίνει στην Αθήνα. Τότε, είχαν υπογραφεί συνολικά 21 μνημόνια και διακηρύξεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων συναρμόδιων υπουργών.

Στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, εκτός από τον απολογισμό και την αποτίμηση της εξέλιξης των συμφωνιών αυτών, έγινε καταγραφή των θεμάτων που η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως ώριμα να προχωρήσουν με την κατάρτιση και υπογραφή νέων συμφωνιών και μνημονίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κλιμακίου υπουργών που θα τον συνοδεύουν, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι γενικοί γραμματείς και τα στελέχη των υπουργείων που συμμετείχαν στη συνάντηση, αφορούν τους τομείς της επικοινωνίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, του πολιτισμού, της πολιτικής προστασίας, της έρευνας και τεχνολογίας, της ανάπτυξης, του αθλητισμού, της υγείας, καθώς και φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα. Πάνω σε αυτά τα θέματα θα γίνει προεργασία επί συγκεκριμένων κειμένων, τα οποία θα υποβληθούν προς την τουρκική πλευρά για τις παρατηρήσεις της, ώστε να γίνει η τελική διαμόρφωση των μνημονίων που θα υπογραφούν. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει κατά διαστήματα, δεν αναμένεται, τελικά, συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, τουλάχιστον όχι με τη μορφή υπογραφής κάποιου μνημονίου, συμφωνίας ή πρωτοκόλλου.

Οι συναντήσεις θα συνεχισθούν το επόμενο διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η προεργασία.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κλιμακίου υπουργών που θα συμμετέχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Τουρκία, είχε αρχικά τοποθετηθεί για τις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Τουρκία μετά τις εκλογές και οι εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική οικονομία, μετέθεσαν τον χρόνο πραγματοποίησής της. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση για τον προσδιορισμό της οριστικής ημερομηνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή