Στη Βουλή η τροπολογία για τις καταργήσεις

Στη Βουλή η τροπολογία για τις καταργήσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση και συγχώνευση πάνω από 40 φορέων του δημόσιου τομέα αποφάσισε χθες η διυπουργική γνωμοδοτική επιτροπή υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Κ. Σκανδαλίδης. Νωρίτερα κατατέθηκε και σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του έτερου αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας καταργούνται δεκάδες ακόμη φορείς.

Η διυπουργική κατέληξε σε μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν για το 2011 εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ. Ετσι, αποφασίστηκε η διακοπή της αυτόνομης λειτουργίας των ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΕΤΑ και ΙΓΜΕ. Χρόνο για να διατυπώσουν την οριστική πρότασή τους για φορείς της αρμοδιότητάς τους ζήτησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την ΕΡΤ αποφασίστηκε η κατάργηση των μη βιώσιμων υπηρεσιών και ο «οργανωτικός εκσυγχρονισμός της εταιρείας».

Αποφασίστηκε επίσης και η συγχώνευση των τριών κατασκευαστικών εταιρειών του Δημοσίου σε μία ενιαία. Μεταξύ των φορέων που καταργούνται οριστικά, περιλαμβάνονται: Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, Εθελοντικός Οργανισμός Εργο Πολιτών, Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας κ.ά. Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση οργανισμούς θα μεταταγούν κατά τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας. Προβλέπεται δηλαδή η μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και η δημιουργία προσωποπαγών θέσεων, εφόσον αυτές δεν υπάρχουν.

Στην περίπτωση του προσωπικού υπογραμμίζεται ότι θα τηρηθεί ο κανόνας της μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις ενώ γίνεται και παραπομπή στη μείωση κατά 30% του αριθμού των συμβασιούχων. Ως προς το μόνιμο προσωπικό, στο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι με 80.000 αποχωρήσεις για το 2010 ο αριθμός των μονίμων μειώθηκε σχεδόν κατά 10%. Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, λένε, τότε δεν υπάρχει λόγος απολύσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ως προς τη διαδικασία των μετατάξεων, αυτές θα περνούν και από την κρησάρα του ΑΣΕΠ, κάτι που βεβαίως είχε πρώτος αναγγείλει, προ περίπου δύο μηνών, ο κ. Πάγκαλος, και συνιστά «παράθυρο» για απολύσεις, εφόσον κριθεί ότι κάποιος υπάλληλος έχει προχωρήσει σε πειθαρχικά ή άλλα παραπτώματα.

Κατά τα λοιπά, το επιτελείο του πρωθυπουργού παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες με ενδιαφέρον και τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στις χώρες του Νότου (Ισπανία και Ιταλία). Οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει πιθανή άρνηση των δύο σημαντικών αυτών οικονομιών να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα δρομολογούσε ενδεχομένως εξελίξεις στην Ευρωζώνη ακόμη και εντός του Αυγούστου. Στο Μέγαρο Μαξίμου απεύχονται το σενάριο αυτό, καθώς επιθυμούν να στρέψουν την προσοχή τους στο εσωτερικό και μόνον σε αυτό. Ηδη το έργο των 47 νομοσχεδίων μέχρι να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος είναι αρκούντως φιλόδοξο, πολύ περισσότερο η έναρξη υλοποίησης όσων εγκριθούν στο Κοινοβούλιο.

Κεντρικό, αυξανόμενης σημασίας μέτωπο παραμένει για την κυβέρνηση εκείνο των αποκρατικοποιήσεων, όπου φαίνεται να υφίστανται ορισμένες δεύτερες σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα γίνουν. Η περίπτωση του ΟΠΑΠ, ο οποίος κρίνεται ικανός να παράσχει «σκληρό ρευστό» ανά πάσα στιγμή, είναι ενδεικτική. Αν και οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά, φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου για ενός είδους τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή