Δικαστική εμπλοκή στην Proton

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις, ο ακριβής αντίκτυπος των οποίων προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιορισθεί, σηματοδοτούνται γύρω από την τράπεζα Proton Bank και τον επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι μέτοχός της. Κι αυτό γιατί σημειώθηκε εμπλοκή των δικαστικών αρχών, ύστερα από τις πολύμηνες έρευνες που διενήργησε η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε επιχειρήσεις του ομίλου του και κυρίως στην τράπεζα.

Ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Νικολούδης, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης εκποίησης ή διάθεσης περιουσιακών στοιχείων, που ανήκουν στον επιχειρηματία, μέλη της οικογένειάς του ή εταιρείες τις οποίες ο ίδιος ελέγχει.

Η απαγόρευση της Αρχής αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, επενδυτικά προϊόντα, άυλες αξίες και πάσης φύσεως χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως επίσης περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, σκάφη και λοιπά).

Η απόφαση απαγόρευσης, που φέρει αριθμό 76 και ημερομηνία εκδόσεως την 27η Ιουλίου, κoινοποιήθηκε ήδη σε πιστωτικά ιδρύματα, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και σε αρμόδιες υπηρεσίες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νικολούδης απέστειλε στην Εισαγγελία της Αθήνας πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο συνέταξε μετά τις πολύμηνες έρευνες που διενήργησε το Α΄ Κλιμάκιο της Αρχής για το ξέπλυμα σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, αλλά κυρίως στην τράπεζα Proton Bank συμφερόντων του επιχειρηματία.

Ανάλογος έλεγχος έγινε από το κλιμάκιο της Αρχής και στην τράπεζα Lamda Bank του ίδιου επιχειρηματία. Τα ευρήματα των πολύμηνων ερευνών καταγράφονται στο πόρισμα το οποίο βρίσκεται ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας της Αθήνας κ. Ελένης Ράικου. Στο πόρισμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων σημαντικών ευρημάτων, περί τις 20 συναλλαγές και διατραπεζικές πράξεις, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για παραβίαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και σημειώνονται οι ανάλογες παραβάσεις των υπευθύνων της τράπεζας (Proton) για μη τήρηση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας ενημέρωσης των ελεγκτικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το πόρισμα, ήδη, ανέλαβαν να αξιολογήσουν από ποινικής πλευράς εισαγγελείς που ασχολούνται με οικονομικής φύσεως εγκλήματα, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες σε ενέργειες που θα σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος -αν βεβαίως βρει εφαρμογή- στις περιπτώσεις του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

Σε κάθε περίπτωση, από την επόμενη εβδομάδα τόσο από δικαστικής πλευράς όσο και από την πλευρά της Αρχής που έχει σηκώσει και το βάρος των ερευνών, αναμένονται εξελίξεις για την υπόθεση, που δεν θα περιορίζονται μόνον στο δικαστικό πεδίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή