Ερχεται η Δύναμη Κρούσης της Κομισιόν

Ερχεται η Δύναμη Κρούσης της Κομισιόν

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα αρχίσουν να έρχονται σταδιακά και να πιάνουν δουλειά στα υπουργεία τα μέλη της Δύναμης Κρούσης που δημιούργησε η Κομισιόν, προκειμένου να συνδράμει τους υπουργούς και την ελληνική διοίκηση στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, περίπου 25 άτομα, θα εντοπίζουν σε συνεργασία τα προβλήματα στις δομές της διοίκησης, θα εισηγούνται στους υπουργούς παρεμβάσεις, θα συμφωνούν μαζί τους για τις αλλαγές και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Εάν κρίνεται απαραίτητο, θα ζητούν περαιτέρω τεχνική βοήθεια από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης ή θα προσλαμβάνουν ειδικούς από την εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά. Θα συντονίζουν τους υπουργούς και τα υπουργεία για την υλοποίηση αυτών των δράσεων. Επιπλέον, θα υποβάλλουν ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου και εάν διαπιστώνουν αποκλίσεις από τους στόχους και τα συμφωνηθέντα, θα εκδίδουν έκτακτες προειδοποιήσεις. Συνεπώς, πέραν της τεχνικής βοήθειας, θα έχουν και έναν ρόλο ελεγκτικό και έγκαιρης προειδοποίησης της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την απόφαση για τη συγκρότηση της Δύναμης Κρούσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) διαπιστώνοντας ότι οι στόχοι του Μνημονίου Ι και στο διαρθρωτικό και στο δημοσιονομικό σκέλος δεν επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, και εξαιτίας των δομικών αδυναμιών της διοίκησης. Ετσι, με το Μνημόνιο ΙΙ αποφάσισαν να δώσουν στην Ελλάδα νέα κεφάλαια, τεχνική βοήθεια, αλλά και να διασφαλίσουν έναν μηχανισμό στενότερης παρακολούθησης. Οι προσδοκίες που έχουν επενδύσει στη Δύναμη Κρούσης οι Βρυξέλλες και οι άλλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης καταδεικνύονται από τα εξής:

1. Τη σύσταση της Task Force εισηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα ενημερώνεται προσωπικά και θα παρακολουθεί το έργο της. Υπεύθυνος για τη συγκρότησή της ορίστηκε ο ισχυρότερος των επιτρόπων, Ολι Ρεν.

2. Ο επικεφαλής της Task Force θα έχει βαθμό γενικού διευθυντή (πρόκειται για τον υψηλότερο βαθμό στην κοινοτική γραφειοκρατία, αμέσως μετά τους επιτρόπους), ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον κ. Μπαρόζο και στον κ. Ρεν. Ως επικεφαλής επελέγη ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, που έως πρόσφατα, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, ήταν γενικός διευθυντής της Κομισιόν σε θέματα προϋπολογισμού.

3. Δεύτερος και τρίτος στην ιεραρχία της Δύναμης Κρούσης έχουν οριστεί οι κ. Ντέιβιντ Ράιτ και Γιόργκεν Χόλκμβιστ, και οι δύο σύμβουλοι του κ. Μπαρόζο με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, αποστολή της Task Force είναι:

– Να προσδιορίσει και να συντονίσει σε συνεργασία με την Ελλάδα την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η χώρα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής Ευρωζώνης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

– Να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν λεπτομερώς το είδος της τεχνικής βοήθειας που θα τους παρασχεθεί.

– Να προτείνει νομοθεσία, ρυθμιστικό πλαίσιο, διοικητικά μέτρα και αναθεώρηση των προγραμμάτων, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

– Να καθορίσει το είδος της τεχνικής βοήθειας που χρειάζεται κάθε τομέας της δημόσιας διοίκησης, το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και το κόστος για την παροχή της τεχνικής βοήθειας, το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τα χρονοδιαγράμματα.

– Να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου στην Κομισιόν και στις ελληνικές αρχές και εάν χρειάζεται έκτακτες αναφορές (alert reports). Η πρώτη έκθεση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, πρέπει να παραδοθεί στην Κομισιόν και στις ελληνικές αρχές έως το τέλος Οκτωβρίου.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Δύναμη Κρούσης θα μπορεί να προσφέρει τεχνική βοήθεια και να συντονίζει τις εργασίες της Κομισιόν σε έναν περιορισμένο αριθμό θεμάτων πλην Μεσοπρόθεσμου, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος της λαθρομετανάστευσης και της χορήγησης ασύλου.

Από τις αρμοδιότητες της Task Force προκύπτει ότι δεν πρόκειται ακριβώς για τοποτηρητές ή επόπτες των υπουργών, αλλά ούτε και για απλή τεχνική βοήθεια. Επί της ουσίας, είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.

Συμφωνούν οι γκουρού της Wall Street

Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, γκουρού της Wall Street και κεντρικοί τραπεζίτες συμφωνούν σε πολλά σημεία για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Οι μεγαλοεπενδυτές Τζορτζ Σόρος και Τζον Πόλσον, οι οικονομολόγοι Τζεφ Σακς και Νουριέλ Ρουμπινί, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Fed Πολ Βόλκερ και ο νυν της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι μετέφεραν παρόμοιο μήνυμα στον επενδυτή Στ. Ζαββό. «Ποτέ δεν έχω ξαναδεί τόσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα», σχολιάζει ο κ. Ζαββός για την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κ. Βόλκερ και Πόλσον, που φοβήθηκαν τις επιπτώσεις που θα είχε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία όχι μόνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ολοι θεωρούν ότι η χώρα μας δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να εφαρμόσει χωρίς δισταγμούς και στο έπακρο τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι οι όροι του δεύτερου προγράμματος βοήθειας ήταν πολύ καλύτεροι από εκείνους που προέβλεπαν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι. Το βασικό τους μήνυμα προς την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, και παράλληλα να οικοδομήσει τις παραμέτρους που θα την οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη. Οσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζουν ότι δεν θα αποτελούσε καλή επιλογή την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν ότι η Ελλάδα αλλάζει. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών είναι μια νέα στρατηγική επικοινωνίας, που θα μεταφέρει ως κεντρικό μήνυμα την ανοικοδόμηση της χώρας, σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση για την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή