Καυτά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

Καυτά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Αύγουστος δίχως προηγούμενο περιμένει από αύριο την κυβέρνηση. Ως τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει μια σειρά από μέτωπα, ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης, η οποία πιθανότατα θα λειτουργήσει ως η 1η από το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό αποφασίστηκε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και η βελτίωση των δυνατοτήτων είσπραξης εσόδων, θα κρίνει το αν στο μέσον του φθινοπώρου χρειαστεί η κυβέρνηση να προσφύγει πάλι σε έκτακτα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους μείωσης του ελλείμματος για το 2011. Με δεδομένο ότι στο δίμηνο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι θα έρθουν σε επαφή με ήδη δρομολογημένες ρυθμίσεις, όπως η έκτακτη εισφορά.

Ηδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές για τη μείωση των ταχυτήτων από τότε που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο, όπως εκείνη του κ. Α. Λοβέρδου. Η επιτάχυνση του κλεισίματος φορέων και οργανισμών του Δημοσίου αναδεικνύει την πίεση που υφίσταται, ωστόσο αποτελεί και αφορμή για μια «άβολη» εντός του εσωτερικού της κυβέρνησης συζήτηση. Αν δηλαδή θα πρέπει να γίνουν ή όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, καθ’ ύλην αρμόδιος για το ζήτημα κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών, φέρεται κάθετα αντίθετος σε ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και μαζί του συμφωνούν οι περισσότεροι υπουργοί. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι πληροφορίες που μεταδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θεωρούν πως η μείωση των συμβασιούχων σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποχωρήσεις (είτε με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου, είτε με εκείνη της υφ’ όρων πρόωρης συνταξιοδότησης) πετυχαίνουν τον στόχο δίχως απολύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένες τις πολύ σαφείς προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση σύντομα θα βρει μπροστά της ξανά ανοικτό το θέμα των απολύσεων. Εως τότε ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ήδη αρκετά μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος να αντιμετωπίσει. Και τα δύο έχουν ως επίκεντρο, όπως φάνηκε εμφανώς την εβδομάδα που πέρασε, το ζήτημα των ταξί. Ο κ. Ιω. Ραγκούσης εξακολουθεί να δέχεται σφοδρές επικρίσεις στον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση που δημιουργήθηκε με τα ταξί.

Τούτο έγινε εμφανές στον ΚΤΕ της περασμένης Τρίτης, όπου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο κ. Ραγκούσης δέχθηκε επιθέσεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μόνος εκ των συναδέλφων υπουργών του κ. Ραγκούση, ο οποίος ουσιαστικά υπερασπίστηκε δημοσίως τους χειρισμούς του, ήταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αντιθέτως, οι σχέσεις του κ. Ραγκούση με τον προκάτοχό του κ. Δ. Ρέππα βρίσκονται στο ναδίρ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως δεν έχει κάνει κάποια δημόσια παρέμβαση επί του θέματος, καθώς δεν επιθυμεί να μεγεθύνει την ήδη σοβαρή ενδοκομματική διάσταση του ζητήματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του για απελευθέρωση με κανόνες, λειτούργησε επίσης πυροσβεστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναδιοργάνωση επικοινωνίας

Στο Μαξίμου έχουν επίσης αποφασίσει ότι έχει έρθει ο καιρός να τοποθετηθεί με κρατική ευθύνη ένα σαφές και αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για τον λόγο αυτό, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η αναδιοργάνωση του υπουργείου Επικρατείας.

Εκτός από τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας κ. Γ. Πετρουλάκη θα υφίσταται πλέον και ένας γ.γ. με ευθύνη ρύθμισης των ΜΜΕ. Στη θέση αυτή θα τοποθετηθεί πιθανότατα ο κ. Δ. Στεφάνου, μέχρι πρότινος γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και από τους έμπιστους του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών αναμένεται επίσης η πρόβλεψη και μιας θέσης υφυπουργού Επικρατείας που πιθανότατα θα καταλάβει ο νεαρός βουλευτής Ημαθίας κ. Αγγ. Τόλκας.

Ο νέος υφυπουργός θα ασχολείται κυρίως με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ως αναπληρωτής του κ. Η. Μόσιαλου, ο οποίος εκτός των άλλων θα πρέπει έως το μέσον του Αυγούστου να έχει ετοιμάσει τον φάκελο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ και των κρατικών μέσων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του.

«Απελευθέρωση με κανόνες»

Την αντίδραση από πλευράς των ιδιοκτητών ταξί αναμένουν στην κυβέρνηση, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό κ. Ι. Ραγκούση. Οι ισορροπίες, όπως διαμορφώνονται στο εσωτερικό τους, είναι διφορούμενες γι’ αυτό και το ενδιαφέρον εντείνεται. Ο υπουργός Μεταφορών με δήλωσή του στην «Κ» ξεκαθαρίζει ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα και υπογραμμίζει ότι η απελευθέρωση με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά. Εξαπολύει επίσης σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Α. Σαμαρά, καθώς τον κατηγορεί ότι υπερασπίζεται τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί. Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης δηλώνει στην «Κ»: «Από πλευράς του υπουργείου Υποδομών ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε. Τα επόμενα νέα από το υπουργείο θα γίνουν γνωστά λίγο πριν από το τέλος του Αυγούστου, όπως είπαμε και στη συνάντηση της Παρασκευής. Ελπίζω οι ιδιοκτήτες ταξί να επανεξετάσουν τη στάση τους, διότι έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ούτε αποτέλεσμα μπορούν να φέρουν, ούτε τα συμφέροντα του κλάδου τους εξυπηρετούν. Εκείνο που με κάθε βεβαιότητα οφείλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά. Ως προς τον κ. Α. Σαμαρά παρατηρώ ότι δυστυχώς ακολουθεί όλες τις παλαιοκομματικές πρακτικές που οδήγησαν τον τόπο σε αυτά τα οξύτατα οικονομικά του προβλήματα και τον πολιτικό κόσμο στη βαθύτατη κρίση αξιοπιστίας. Και με τη στάση του ενθαρρύνει τη συνέχιση της απεργίας και υπερασπίζεται τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί, λειτουργώντας σαν να ήταν εκπρόσωπος Τύπου του σωματείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή