Μπακογιάννη: Αποχωρώ χωρίς είσοδο στη Βουλή

Μπακογιάννη: Αποχωρώ χωρίς είσοδο στη Βουλή

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προ εβδομάδος απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για επιμήκυνση και κούρεμα του ελληνικού χρέους μαζί με τη χορήγηση ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, οδηγεί τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η μόνη που υιοθέτησε τόσο θετική προσέγγιση για τις εξελίξεις. Ωστόσο, η στάση της υποσκιάστηκε από το δίλημμα που η ίδια έθεσε για το πολιτικό της μέλλον και το οποίο αναμένεται να την ακολουθεί μέχρι να δοθεί απάντηση στις επόμενες εκλογές. Ως γνωστόν, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως θα αποχωρήσει από την πολιτική εφόσον το κόμμα της δεν επιτύχει το όριο του 3% για την είσοδό του στη Βουλή.

Η δήλωση προκάλεσε μούδιασμα σε στελέχη του κόμματος, όχι όμως και στους στενούς της συνεργάτες, οι οποίοι, αν και αναγνώριζαν ότι το σχετικό θέμα θα επανέρχεται από καιρού εις καιρόν, υποστήριζαν ότι η κ. Μπακογιάννη δεν ομιλεί, πλέον, με όρους μέσων ενημέρωσης αλλά συνδιαλέγεται με την ίδια την κοινωνία. Υπενθύμιζαν, δε, ότι η δημοσιογραφική ερώτηση ήταν αν η ίδια θα συμμετείχε, ως εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, σε μία κυβέρνηση συνεργασίας σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με την ίδια να απαντά ότι τη νομιμοποίηση στην δίνει ο λαός. «Αν δεν υπάρξει, θα πάω σπίτι μου».

Η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται αισιόδοξη, ίσως πιο αισιόδοξη από άλλα στελέχη του κόμματος, για την εκλογική επιτυχία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς κρίνει ότι θα μπορέσει, πέραν των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων που διατηρεί, να προσελκύσει τμήματα όχι μόνον από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη δεξαμενή όσων επέλεξαν την αποχή και διάκεινται ευνοϊκά στη θέση περί «σαρωτικών αλλαγών» που θα κυριαρχήσει στον δημόσιο λόγο του κόμματος.

Η ΔΗ.ΣΥ. θα επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων – συγχωνεύσεων οργανισμών του Δημοσίου, με διπλή προσέγγιση. Στις μεν ΔΕΚΟ και οργανισμούς του Δημοσίου θα πιέζει προς ταχύτερη λήψη αποφάσεων για συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών, στις δε αποκρατικοποιήσεις θα εγείρει, όπου απαιτείται, ενστάσεις επί του τιμήματος. Με άλλα λόγια, ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις η Συμμαχία θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί εκ νέου με την τρόικα προκειμένου να ετεροχρονισθεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που σήμερα, λόγω κρίσης και χρηματιστηριακής συγκυρίας, είναι υποτιμημένα.

Ο κ. Καρατζαφέρης

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι παρά την πρωτοπορία της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις και την κόπωση των πολιτών από την πολιτική του μνημονίου, το οποίο προ 14 μηνών υπερψήφισε, η δύναμη του κόμματός του παραμένει σταθερή. Ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί τη ζωντάνια της «ως επί χρήμασι εκδιδομένη». Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα συνεχίσει να υιοθετεί κατά περίπτωση «φιλελεύθερες» ή «λαϊκές» θέσεις επί των οικονομικών εξελίξεων, ισορροπώντας μεταξύ των δύο αντίστοιχων ομάδων που υπάρχουν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αναμένεται δε να διευκρινισθεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν σε αυτή θα ενταχθεί και ο Κ. Κιλτίδης ο οποίος, αφού αποχώρησε από τη Ν.Δ. και συμμετείχε στη Δημ. Συμμαχία, φαίνεται να παίρνει τον δρόμο για τον ΛΑΟΣ.

Η Αριστερά

Ως προς τα κόμματα της Αριστεράς, με την εξαίρεση της ΔΗΜ.ΑΡ. υπό τον κ. Φ. Κουβέλη που και κάποια θετικά διείδε στη Συμφωνία και αποφασιστικότητα επέδειξε έναντι των ταξί ζητώντας αποκλιμάκωση, οι υψηλοί τόνοι αναμένεται να συνεχισθούν.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συμφωνία δεν αποτελεί λύση, αλλά ένα ακόμη βήμα για τη χρεοκοπία της χώρας και το κούρεμα των ομολόγων, ενώ -παρά τις στρεβλώσεις που αναγνωρίζουν- τάχθηκαν στο πλευρό των ιδιοκτητών ταξί και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αυτοί καθεαυτούς οι «προλετάριοι» του επαγγέλματος, οι οδηγοί – υπάλληλοι των ταξί τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή