Π. Γερουλάνος: «Ο τουρισμός κρέμεται από μια κλωστή»

Π. Γερουλάνος: «Ο τουρισμός κρέμεται από μια κλωστή»

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λυπάμαι για τις δύο ομάδες, αλλά χαίρομαι για το ποδόσφαιρο». Ετσι σχολιάζει ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος τους υποβιβασμούς για τα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο, λέγοντας ότι η αρχή από κάπου πρέπει να γίνει. Τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματος στα ταξί, ενώ με αφορμή τις κινητοποιήσεις επισημαίνει ότι ο τουρισμός πλέον κρέμεται από μια κλωστή.

– Μετά τις Βρυξέλλες είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσετε όσα έχετε υπογράψει. Θα αντέξει η παράταξή σας;

– Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε. Ομως ο εχθρός μας δεν είναι το χρονοδιάγραμμα ή οι δύσκολοι στόχοι, αλλά η μιζέρια της αμφισβήτησης, τόσο η εγχώρια όσο και του εξωτερικού. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η στενόμυαλη εγχώρια αντιπολίτευση και η σχολαστική αμφισβήτηση των γραφειοκρατών της Ευρώπης.

– Υπάρχουν όμως έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές σας, π.χ. για το άνοιγμα του επαγγέλματος στα ταξί…

– Είναι καλό το παράδειγμα με τα ταξί. Τι εννοούμε άνοιγμα επαγγελμάτων; Να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες εργασίας σε περισσότερο κόσμο. Τα κλειστά επαγγέλματα επιτείνουν την ανεργία. Το άνοιγμά τους δεν το επέβαλε καμία τρόικα, κανένα μεσοπρόθεσμο. Είναι δέσμευση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Αν η συζήτηση είναι το πώς θα γίνει, ποιοι θα είναι οι κανόνες, τότε είναι εποικοδομητική και οφείλουμε να την κάνουμε. Αλλά η αρχή δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

– Η απεργία των ταξί πόσο έχει βλάψει τον τουρισμό;

– Ο τουρισμός, ειδικά στην Αθήνα, κρέμεται από μια κλωστή. Οι εικόνες από την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι οριακές. Τι εννοώ με αυτό; Εγιναν τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Πείσαμε ότι ήταν μεμονωμένα. Εγινε γνωστό ότι δεν λειτουργούν τα ταξί και ότι μπλοκάρουν τα αεροδρόμια. Πείσαμε ότι είναι ανοιχτά τα αεροδρόμια και ότι υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς για τους επισκέπτες. Μονίμως τρέχουμε πίσω από καταστάσεις για να πείσουμε τον κόσμο ότι αξίζει να έρθει στην Ελλάδα. Και παρά τις δυσκολίες έρχεται. Το ερώτημα είναι γιατί παίζουμε με την τύχη μας; Ο τουρισμός αφορά κάθε ελληνική οικογένεια. Πρέπει να τον σεβόμαστε ως τέτοιο αγαθό και ειδικά οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό όπως οι ιδιοκτήτες ταξί. Χαίρομαι διότι εκτός από κάποιους ανεγκέφαλους, η ηγεσία τους έχει αναγνωρίσει ότι το κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων απωθεί την κοινωνία.

– Για την κατάσταση στην πλατεία του Συντάγματος τι γνώμη έχετε;

– Στο Σύνταγμα ξεκίνησε ένα πράγμα που έμοιαζε φρέσκο, έμοιαζε να είναι ζωντανό. Κινητοποίησε κόσμο που ήθελε να δει τα πράγματα να αλλάζουν. Σιγά σιγά αυτό ξέπεσε. Τώρα έχει μείνει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι νομίζουν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση κοιμώμενοι στο Σύνταγμα. Δίπλα σε αυτούς έχουν έρθει ναρκωτικά, μικροπωλητές με παράνομα εμπορεύματα κ.λπ. Εχει διαμορφωθεί μια απαράδεκτη κατάσταση. Η φρεσκάδα που εξέφρασαν οι αγανακτισμένοι πήγε διακοπές. Τώρα είναι ώρα να καθαρίσει το Σύνταγμα.

– Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ο περιβάλλων χώρος είναι υποβαθμισμένος, το κτίριο έχει εξαντλήσει τα όριά του. Θα κάνετε κάτι;

– Η Αθήνα χρειάζεται ένα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που να μας κάνει υπερήφανους. Μπορούμε, για παράδειγμα, να συνεργαστούμε με το Πολυτεχνείο για να δημιουργηθεί ένας χώρος που εκπαιδεύει και που προβάλλει ό,τι καλύτερο έχουμε. Το μουσείο της Αθήνας μπορεί να γίνει το επόμενο μεγάλο όραμα για τον πολιτισμό. Σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο και τα προβλήματα των ναρκομανών, να σας πω ότι ο ΟΠΑΠ εξοικονόμησε 2 εκατ. ευρώ από τις ρήτρες βίας τα οποία θα αφιερώσει στις υποδομές που χρειάζονται τα νοσοκομεία για κέντρα απεξάρτησης.

Πιο αυστηρές ρήτρες βίας

– Οι ρήτρες βίας έχουν αποδώσει;

– Ναι, απέδωσαν. Λιγότερα χρήματα από ό,τι θα έπρεπε, αλλά από την πρώτη χρονιά εφαρμογής μάθαμε πολλά. Ημασταν οι πρώτοι που βάλαμε ρήτρες βίας. Είναι εντυπωσιακό ότι κανείς δεν τις είχε αξιοποιήσει. Οταν ο ΟΠΑΠ βάζει το όνομά του σε μια φανέλα και η συμπεριφορά του παίκτη ή της ομάδας τον δυσφημεί, τότε οφείλει να ζητήσει πίσω τα χρήματά του. Τα αποτελέσματα λοιπόν δεν ήταν αυτά που θέλαμε, μάθαμε από τα λάθη μας και τώρα διαπραγματευόμαστε πιο αυστηρές ρήτρες.

– Σκοπεύετε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο διαχέονται τα κονδύλια του ΟΠΑΠ; Να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια;

– Ο ΟΠΑΠ έχει εντολή να μοιράζει διαφημιστικά κονδύλια ανάλογα με την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση, την ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών σταθμών και την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων. Δυστυχώς, η έρευνα πάνω στην οποία βασίζεται είναι παρωχημένη και θέλει επικαιροποίηση. Ο ΟΠΑΠ έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει τη νέα έρευνα. Επίσης, η εντολή προς τον ΟΠΑΠ είναι να δημοσιοποιεί τις επιχορηγήσεις που κάνει. Οπως συμβαίνει με κάθε οργανισμό που αλλάζει τις συνήθειές του, έχει πάρει ένα χρονικό διάστημα να αντιληφθεί τη σημασία των αλλαγών, αλλά έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται.

– Εχουμε βία στα γήπεδα με θύματα, στημένα παιχνίδια, ντόπινγκ και ξέπλυμα χρήματος. Γιατί δεν διακόπτετε το πρωτάθλημα;

– Δεν σκοτώνεις κάτι που είναι άρρωστο. Το γιατρεύεις. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Οταν δουλεύουμε αποφασιστικά συλλογικά και χωρίς κορώνες. Αν δεν τα καταφέρουμε, εδώ είμαστε για να πάρουμε ακόμα πιο ριζικές αποφάσεις.

– Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποβιβασμοί. Πώς τους κρίνετε;

– Λυπάμαι για τις δύο ομάδες, αλλά χαίρομαι για το ποδόσφαιρο. Πάντα υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας για αυτόν που τιμωρείται πρώτος. Αυτός αναρωτιέται «γιατί εγώ;». Η απάντηση όμως είναι: διότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, αν θέλουμε να αλλάξουμε την κακή κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή