ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ωφελημένη» η Ελλάδα κατά την ΠΓΔΜ

Σε παράλληλο σύμπαν δείχνει να κινείται η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, η οποία, παρά το γεγονός ότι από όλες τις πλευρές, από Ε.Ε. και ΗΠΑ, γίνεται δέκτης παραινέσεων και συστάσεων να επιδείξει εποικοδομητική στάση στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας, για άλλη μια φορά επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες για τη στασιμότητα στην Ελλάδα.

Ετσι, ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκεόργκι Ιβανόφ, κάλεσε χθες την ηγεσία της Ε.Ε., να βοηθήσει, όπως είπε, τον Ελληνα πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, και συνολικά την ελληνική πολιτική ηγεσία να κατανοήσουν ότι από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ η Ελλάδα δεν θα χάσει, αντιθέτως θα βγει ωφελημένη. Ποια θα είναι τα οφέλη, στα οποία, σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ μπορούμε να προσβλέπουμε; Ολοι οι θεσμοί και σύμπασα η κοινωνία της γείτονος θα εστιάσει στις διαπραγματεύσεις. Ετσι, η Ελλάδα θα αποκτήσει έναν Ευρωπαίο γείτονα, ενώ, παράλληλα, η χώρα μας θα εμφανιστεί εμπράκτως εποικοδομητική και αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη και την κατανόηση του λαού της ΠΓΔΜ, ο οποίος, όπως προσθέτει ο πρόεδρος της χώρας, είναι αυτός που θα ψηφίσει σε δημοψήφισμα για την όποια πιθανή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Βεβαίως, είναι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων που έθεσε θέμα δημοψηφίσματος επί της όποιας απόφασης. Επιπλέον, τη στιγμή που τα Σκόπια ζητούν από την Αθήνα να επιχειρήσει να κερδίσει τη θετική ψήφο της κοινής γνώμης, η πολιτική τους ηγεσία με σειρά ενεργειών, όπως η τοποθέτηση αγαλμάτων, αλλά και δημόσιων τοποθετήσεων, συστηματικά καλλιεργεί κλίμα αλυτρωτισμού.

Ο κ. Ιβανόφ δεν παρέλειψε να θέσει το πλαίσιο που τα Σκόπια επιθυμούν για τη λύση – κοινά αποδεκτή ονομασία για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και να εκτιμήσει ότι η Ελλάδα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κρίσης, δεν έχει κίνητρο να επιδιώξει λύση, κάτι που διαρκώς και επίμονα επιδιώκουν τα Σκόπια, κατά τον ίδιο.

Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ιβανόφ, έκαναν λόγο για αναφορές εκτός πραγματικότητας. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι έχει θέσει σαφώς το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να συνεχισθεί η, εδώ και καιρό στάσιμη, διαπραγμάτευση, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι τα Σκόπια επιθυμούν την επανάληψή της.