Ν.Δ.: «Εθνικό Συμβόλαιο για τον τουρισμό»

Ν.Δ.: «Εθνικό Συμβόλαιο για τον τουρισμό»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύ διάλογο με αντικείμενο ένα «Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό», με τη συμμετοχή κομμάτων, κοινωνικών εταίρων, αλλά και των φορέων του κλάδου, πρότεινε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, ως αντιστάθμισμα στη ρητορική της κυβέρνησης περί «συναίνεσης», στις πρωτοβουλίες του κ. Ευ. Βενιζέλου για το «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα», αλλά και στις βολές που εξακολουθεί να δέχεται η Ν.Δ. -από την κυβέρνηση- σε ό, τι αφορά τη στάση της έναντι των κινητοποιήσεων των ταξί.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει, αντί να παραμείνει στο πεδίο των ταξί (σ. σ.: είναι ενδεικτικό ότι χθες σε δηλώσεις για το ζήτημα δεν προέβη ο εκπρόσωπος κ. Γ. Μιχελάκης αλλά μόνον ο αρμόδιος τομεάρχης Μ. Παπαδόπουλος και ο κ. Γ. Μανώλης), ένα άλμα προς τα εμπρός, ανοίγοντας το μείζον θέμα του Τουρισμού. Είναι, πάντως, εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να αλλάξει την ατζέντα που, μονοθεματικά, επικεντρώνεται στις ακραίες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί.

«Επειδή ακούμε πολλά για «συναίνεση» και παρακολουθούμε πολλές φορές την κυβέρνηση να προσπαθεί με «μερεμέτια» να λύσει σοβαρά προβλήματα, σήμερα προτείνουμε ένα απλό βήμα συναίνεσης για ένα ζήτημα έξω και πάνω από την κομματική διαμάχη» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, που δυστυχώς, εδώ και μήνες, υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού». Ο κ. Σαμαράς, που εξακολουθεί να δέχεται τα κυβερνητικά βέλη παρά τη ρητή αποδοκιμασία -και μέσω της συνέντευξής του στην «Κ» – των κινητοποιήσεων των ταξί, προτείνει την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, τη δημιουργία εταιρείας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος στο εξωτερικό, την άμεση υιοθέτηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τη μείωση της γραφειοκρατίας για επενδύσεις στον κλάδο και, τέλος, την εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τις τουριστικές αντοχές κάθε περιοχής, την ισόρροπη κατανομή των επενδύσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τουριστικά προϊόντα αιχμής.

Ωστόσο, η ηγεσία της Ν.Δ. δεν καλείται να αντιμετωπίσει μόνο τα τρέχοντα αλλά και τους «ανοικτούς λογαριασμούς» του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, νέο κύκλο ενδοσκόπησης άνοιξε η δημοσίευση επιστολών του κ. Π. Δούκα, υφυπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή, προς τον τέως πρωθυπουργό, με τις οποίες του επεσήμανε τον εκτροχιασμό των δαπανών και τον κίνδυνο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πίεση των αγορών επί των ομολόγων της. Οι επιστολές επανέφεραν τη συζήτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ ανέδειξαν και τα ανοικτά μέτωπα με τη νυν ηγεσία του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι συνομιλητές του κ. Καραμανλή, αφενός επεσήμαναν ότι οι επιστολές Δούκα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απογραφής Αλογοσκούφη (σ. σ.: που η ηγεσία της Ν.Δ. έχει αποκηρύξει), αφετέρου διευκρίνιζαν ότι αθόρυβα η τότε κυβέρνηση είχε λάβει όλα τα μέτρα για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, εν αντιθέσει με όλα όσα έπραξε από τα τέλη του 2009 ο κ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή