Πορεία διαμαρτυρίας Κυπρίων «Αγανακτισμένων» προς το Προεδρικό Μέγαρο

Πορεία διαμαρτυρίας Κυπρίων «Αγανακτισμένων» προς το Προεδρικό Μέγαρο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινωνική διαμαρτυρία ήρθε να προστεθεί στην πολυδιάστατη κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όπου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ενώ η κατάσταση στην οικονομία δείχνει μέρα με την ημέρα να επιδεινώνεται. Ετσι, χθες, «Αγανακτισμένοι», όπως αυτοχαρακτηρίσθηκαν, Κύπριοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Μαρί, το χωριό δίπλα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, προκειμένου να διαδηλώσουν στη μνήμη των δεκατριών θυμάτων της φονικής έκρηξης. Η πορεία ξεκίνησε στις 7 π. μ. και έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9 μ. μ. Εξω από το Προεδρικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν και άλλοι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την τιμωρία των ενόχων για την τραγωδία και, για άλλη μια φορά την παραίτηση του προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια. Από την άλλη πλευρά, η «Ομάδα Στήριξης Δημήτρη Χριστόφια» διαμαρτύρεται για τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, ζητεί τη μη εμπλοκή του στην πολιτική, τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους και τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν είναι στις προθέσεις του να παραιτηθεί.

Σε μια άλλη μορφή κινητοποίησης, οι Κύπριοι «Αγανακτισμένοι» αποφάσισαν από χθες και μέχρι τις 13 Αυγούστου, ημερομηνία που επελέγη με βάση τον αριθμό των θυμάτων της έκρηξης, να οδηγούν με αναμμένα τα φώτα ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ως ένδειξη αντίδρασης και διαμαρτυρίας σε όσα συμβαίνουν στη χώρα από την ημέρα της τραγωδίας και μετά.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε χθες ότι θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν και σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, οι συζητήσεις δεν εστιάζουν επί των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, αλλά επί των προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν για το προσεχές διάστημα, κυρίως στον τομέα της οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Χριστόφιας συναντάται σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, στην τρίτη ολοήμερη συνάντησή τους για την εξέταση όλων των παραμέτρων των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Διάγγελμα Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αναφορά στη Κατεχόμενα έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχθές, στο καθιερωμένο διάγγελμά του στο τέλος κάθε μήνα. Αναφέρθηκε σε αυξανόμενη υποστήριξη της Τουρκίας για το επόμενο διάστημα και στην απόφαση για υλοποίηση σχεδίων τα οποία, όπως ανέφερε, «θα εξασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη της ΤΔΒΚ και τη δομική εξέλιξή της». Για άλλη μια φορά, δε, αποσυνέδεσε την κατάσταση στην Κύπρο από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε με την Ε. Ε. οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος της ΤΔΒΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή