Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και την τιμωρία σε βαθμό πταίσματος των αδικημάτων της προμήθειας, κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, εφόσον προορίζονται για αποκλειστική χρήση, προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών, χωρίς να προσδιορίζεται -προς το παρόν- το είδος της ουσίας, εφόσον είναι για ιδία χρήση. Ως πταίσματα θα τιμωρούνται τα αδικήματα της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών, καθώς και της καλλιέργειας κάνναβης «σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη».

Ως προς το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών, θα αντιμετωπίζεται ως βασικό έγκλημα και θα εξακολουθεί να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο, θα υπάρχει κλιμάκωση στην επιβολή των ποινών που θα διαφοροποιούνται, καθώς η διακίνηση θα διακρίνεται σε ελαφρύτερες, βαρύτερες και ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις. Οι ποινές θα κυμαίνονται από 5 – 20 χρόνια (10 – 20, σήμερα). Παράλληλα, οι μεγαλέμποροι δεν θα τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται συνολικότερο σύστημα διάγνωσης – απόδειξης της εξάρτησης, καθώς το δικαστήριο, πέραν της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης θα συνεκτιμά έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση θεραπευτικών προγραμμάτων, εργαστηριακές εξετάσεις ή την ύπαρξη ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τα ναρκωτικά. Επίσης, κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία όλων των εξαρτημένων ατόμων που κατηγορούνται για πράξεις που εμπίπτουν στον νόμο περί ναρκωτικών και για άλλα εγκλήματα που αποσκοπούν στη χρήση ουσιών. Θα εξαιρούνται ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα.

Τέλος, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών όρων που αφορούν: την εισαγωγή σε πρόγραμμα απεξάρτησης, την παρακολούθηση προγράμματος αποτοξίνωσης και απεξάρτησης εντός των φυλακών, την υφ’ όρων απόλυση για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, την αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης, την αναστολή της ισχύος εντάλματος σύλληψης, την αναστολή εκτέλεσης ποινής, την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης και την αναβολή της δίκης. Εφόσον δε αποδειχθεί ότι ολοκληρώθηκε το θεραπευτικό πρόγραμμα, προβλέπονται η οριστική παύση της ποινικής δίωξης και η αναστολή της ποινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή