Συνταγματικό το νομοσχέδιο Ευ. Βενιζέλου

Συνταγματικό το νομοσχέδιο Ευ. Βενιζέλου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω κλίματος οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, άρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο επιχειρείται η ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά, τα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς και -μέσω τροπολογιών- υποθέσεις φορολογικού μηχανισμού και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών.

Η διαδικασία άνοιξε με την προαναγγελθείσα από ημερών κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κεντρικό επιχείρημα πως ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αυτοτελούς νομοσχεδίου.

Στη δι’ ανατάσεως ψηφοφορία που διεξήχθη, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση απορρίφθηκε και η διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα -μετά τρεις συνεδριάσεις-, συνεχίστηκε. Νέα ένσταση πάντως υπήρξε, αυτήν τη φορά από τον κ. Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση με αφορμή την επιλογή της να καταθέσει αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής πολύ σοβαρές και μεγάλες (σε μέγεθος νομοσχεδίου) τροπολογίες.

«Δεν ξέρω εάν είστε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ή αν ήσασταν παρών στις συνεδριάσεις που έγιναν, αλλά τότε είχα προαναγγείλει την κατάθεση των τροπολογιών. Τίποτε δεν έγινε αδιαφανώς», ανέφερε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Ενώ αμέσως μετά, σχολιάζοντας και την πρωτοβουλία της Ν.Δ. να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας, είπε μεταξύ άλλων: Είναι κατώτερο των περιστάσεων να επιχειρείται απλώς η αναβολή στην ψήφιση μερικών σημαντικών διατάξεων, με το πρόσχημα δήθεν της αντισυνταγματικότητας. Αυτή την ώρα, είναι ανάγκη να προωθηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος απορρίπτοντας τη «γαλάζια» επιχειρηματολογία.

Για να συμπληρώσει πως η Ν.Δ., στην προσπάθειά της να προκαλέσει προβλήματα, «επιστρατεύει το Σύνταγμα, παρερμηνεύοντάς το. Η κίνησή σας αποτελεί ένδειξη πολιτικής αμηχανίας», συνέχισε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μη σπαταλάμε δύναμη και πολιτικό χρόνο σε μάχες οπισθοφυλακής. Συστρατευθείτε. Βοηθήστε επί της ουσίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας με έμφαση ότι «και η παραμικρή ένδειξη συναίνεσης εδώ μέσα βοηθάει σημαντικά τη χώρα».

Η τοποθέτηση – παρέμβαση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε έντονη την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Μαν. Κεφαλογιάννη, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για πρόκληση προβλημάτων στη χώρα και προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών για αλαζονεία. «Μη συνεχίζετε να είστε αλαζόνας. Αλλιώς θα παίρνετε τις απαντήσεις που πρέπει. Θα φεύγετε -όπως ο προκάτοχός σας, ο κ. Παπακωνσταντίνου- από τη Βουλή κάθιδρος και κατακόκκινος», συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Στα αξιοσημείωτα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι και πως μαζί με τις επίμαχες υπουργικές, έχουν κατατεθεί συνολικά 17 τροπολογίες και από βουλευτές – ατομικά ή ομαδικά υποβληθείσες. Η τελευταία εξ αυτών, που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη και Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, αφορά την παράταση (έως 31/12/2011) ισχύος των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες είχαν συναφθεί από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. «Οι συμβάσεις παρατείνονται με όρους και κόστος μικρότερο εκείνων που έληξαν, διαμορφώνονται δε μετά από διαπραγμάτευση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της τροπολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή