Τέλος στους «κουκουλοφόρους» των blogs

Τέλος στους «κουκουλοφόρους» των blogs

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους, ανέφερε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, γνωστοποιώντας ότι ώς το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ κ. Αθ. Ράντο θα παραδώσει τις προτάσεις της για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs και των χρηστών υπηρεσιών Διαδικτύου, καθώς και τη διεύρυνση των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, πάντα σε σχέση με τα ισχύοντα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επόμενο βήμα, η κατάργηση του χουντικού διατάγματος για τις συγκεντρώσεις και η ψήφιση νέου με δύο άξονες: τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος από τη μία και τη θέση από την άλλη κανόνων, ώστε να μην επιτρέπεται σε ελάχιστες μικροομάδες να νεκρώνουν τη ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο υπουργός θεώρησε επίσης αναγκαίο τον διάλογο για τον ρόλο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην τροφοδοσία της βίας με τον λαϊκισμό και την ηρωοποίηση εγκληματιών προς άγραν τηλεθέασης και επισήμανε την ανάγκη επανενεργοποίησης του ΕΣΡ.

Στην ίδια συνεδρίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή έγινε γνωστό ότι θα προωθηθούν νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις, ευρεία αξιοποίηση των καμερών -σταθερών και κινητών- για την αντιμετώπιση των αποδεικτικών δυσχερειών για τον εντοπισμό εγκληματιών, αλλά και για τη διακρίβωση της συμπεριφοράς της αστυνομίας και εκσυγχρονισμός του κανονισμού εμπλοκής της ΕΛ. ΑΣ. για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων φαινομένων βίας.

Τα μέτρα, όπως προαναφέρθηκε, κατεγράφησαν ενδεικτικώς στη χθεσινή καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τους συναρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους τονίστηκε ότι τα κρούσματα αυξανόμενης βίας στοχεύουν ευθέως στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα. «Η χρήση βίας νομιμοποιεί τη χρήση κρατικής βίας, τόνισε ο κ. Χρ. Παπουτσής, που πάντως φάνηκε διστακτικός στο θέμα αλλαγής του πλαισίου συναθροίσεων, αν και παραδέχθηκε ότι χρήζει εκσυγχρονισμού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να υπάρξει αστική ευθύνη των διοργανωτών των διαδηλώσεων για φθορές και καταστροφές που θα προκληθούν. Γνωστοποίησε όμως ότι θα τοποθετηθούν φορητές κάμερες σε περιπολικά και μοτοσικλέτες, τόσο για την καταγραφή των γεγονότων «έναντι των κακοπροαίρετων όσο και για τον έλεγχο ενδεχόμενης αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ σύντομα δημιουργείται γραφείο καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο υπουργός απέκλεισε τις μαζικές προληπτικές προσαγωγές, όχι όμως και τις ομαδικές όταν εμπλέκονται ομάδες πολιτών σε έκνομες ενέργειες, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η χρήση νερού αντί των πλαστικών σφαιριδίων στις διαδηλώσεις.

Τα φαινόμενα ανομίας

Για την εκτεταμένα φαινόμενα ανομίας μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην άρνηση πληρωμής διοδίων, μέχρι την προειδοποίηση πρύτανη ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά και στις εκτεταμένες βαναυσότητες σε βάρος τουριστών: «Μπορεί ατιμωρητί ο οποιοσδήποτε πολίτης κάτω από το κράτος ακόμη και δικαιολογημένης αγανάκτησης να καταστρέφει ξένη ή δημόσια ιδιοκτησία, καθιστώντας το έγκλημα αυτό διακεκριμένο;», διερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή