Πολιτική θύελλα στη Βουλή με την τροπολογία για την Proton

Πολιτική θύελλα στη Βουλή με την τροπολογία για την Proton

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε χθες στη Βουλή, η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει ρύθμιση αναφορικά με διαδικασίες στήριξης των τραπεζών, η οποία από δυνάμεις της αντιπολίτευσης ερμηνεύεται ότι λειτουργεί υπέρ συγκεκριμένης τράπεζας (PROTON). Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης, αλλά το κλίμα πυροδοτήθηκε κυρίως από την τοποθέτηση του κ. Αλ. Τσίπρα. «Η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος δεν σημαίνει να σώζουμε φαλιρισμένες τράπεζες και φαλιρισμένους μετόχους τραπεζών» είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

«Δεν έχει πάτο το βαρέλι της ανευθυνότητας» σχολίασε αμέσως σε υψηλότατους τόνους ο κ. Ευ. Βενιζέλος και κάλεσε -όπως είπε- τους Ελληνες πολίτες να μην ακούσουν τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. «Ντροπή, έλεος» συμπλήρωσε ο υπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συνασπισμού και πρόσθεσε ότι η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» -η οποία συνέδεσε χθες άμεσα το θέμα με την Proton- επιτίθεται συστηματικά «όχι απλά κατά μιας μικρής τράπεζας, αλλά κατά του τραπεζικού συστήματος συνολικά. Είναι, πάντως, αυτό το τραπεζικό σύστημα που κρατάει στη ζωή πολλές επιχειρήσεις και στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης».

Νωρίτερα, είχε οξύτατη φραστική σύγκρουση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Η φράση «περάστε στην ουσία» που του απηύθυνε, όταν ο τελευταίος ανέπτυσσε τις θέσεις του, προκάλεσε έκρηξη: «Δεν σας επιτρέπουμε αυτό το ύφος» είπε ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης. «Αρκετά μ’ εσάς» του απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν καταλαβαίνω από αυτά», ανταπάντησε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Προχειρολογείτε ακατάπαυστα», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να διακόψει «αυτό τον χυδαίο ομιλητή». Λίγο αργότερα και με σαφή διάθεση να κλείσει τον κύκλο της αντιπαράθεσης ο υπουργός Οικονομικών, αφού τόνισε πως «δεν απειλούμαι, δεν εκβιάζομαι, κάνω τη δουλειά μου στο όνομα του έθνους», μίλησε για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Κάθε μέρα υπάρχει ένας πόλεμος. Κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνονται εκατοντάδες αποφάσεις. Κάθε μέρα πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι».

Στο περιθώριο της χθεσινής μαραθώνιας συζήτησης, στο τέλος της οποίας ψηφίστηκε και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέδειξαν τάσεις διαφοροποίησης: Ο κ. Δ. Βαρβαρίγος δήλωσε ότι καταψηφίζει διάταξη, η οποία αφορά το μέλλον τμήματος υπαλλήλων των υπό κατάργηση δημοσίων φορέων («δεν θα γίνω κανίβαλος εργαζομένων ούτε θα τους στείλω στον καιάδα της ανεργίας» είπε). Ο κ. Μ. Κατρίνης καταψήφισε διάταξη για τα Ιατρικά Κέντρα. Η στάση των δύο δεν επηρέασε την, διά της ψηφοφορίας, τελική έγκριση του νομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή