Αντιδράσεις της Αγκυρας στις γεωτρήσεις από Κύπρο

Αντιδράσεις της Αγκυρας στις γεωτρήσεις από Κύπρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της Αγκυρας που προειδοποιεί με λήψη μέτρων, προκειμένου «να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο», προκαλεί η ανακοίνωση από πλευράς Κύπρου ότι το αργότερο την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό αποθεμάτων φυσικού αερίου στο λεγόμενο «οικόπεδο 12», στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θεωρεί νόμιμη τη συμπεριφορά της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «αποφάσεις σχετικές με την ΑΟΖ μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών και η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή, το αργότερο, την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά και εγκατάσταση στη θαλάσσια περιοχή του «οικοπέδου 12» της εξέδρας «Noble Homer», επί της οποίας βρίσκεται το ειδικό τρυπάνι που θα αρχίσει τις γεωτρήσεις. Το ίδιο τρυπάνι χρησιμοποιήθηκε για γεωτρήσεις και στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η Αγκυρα να επιχειρήσει με διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, να επιτύχει αναστολή της έναρξης γεωτρήσεων από την Κύπρο, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι η ιδιοκτησία των αποθεμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν έχει καθοριστεί ακόμα και επαναφέροντας τη θέση ότι τα κοιτάσματα αποτελούν ιδιοκτησία ολόκληρης της νήσου και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι εδώ και καιρό η τουρκική πλευρά κινείται για το ίδιο θέμα παρασκηνιακά, προσπαθώντας να επηρεάσει την εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες (Noble Energy), χωρίς, ωστόσο, να έχει επιτύχει τους στόχους της.

Τη δυναμική αντίδραση της Τουρκίας προεξόφλησε σε δηλώσεις του και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερνίς Ερογλου. Ζήτησε από τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να ξεκινήσει αυτή την ενέργεια γιατί θα γίνει πονοκέφαλος για κάποιους, οι οποίοι έχουν ήδη αρκετούς πονοκεφάλους και δεν πρέπει να προσθέσουν κι άλλους» είπε σε μια δήλωση με στοιχεία συγκαλυμμένης απειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή