Ενοχλημένο το Βερολίνο με Τρισέ και Μπαρόζο

Ενοχλημένο το Βερολίνο με Τρισέ και Μπαρόζο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πυρά Βερολίνου κατά Τρισέ και Μπαρόζο» είναι ο τίτλος χθεσινής ανάλυσης της γερμανικής οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που περιγράφει την ενόχληση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις πρόσφατες δηλώσεις των δύο ανδρών. Κορυφαίοι πολιτικοί στο Βερολίνο χαρακτήρισαν άκαιρες τις παρεμβάσεις των επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, είχαν ληφθεί επαρκείς και θετικές αποφάσεις, που υπονομεύονται τώρα από τις τοποθετήσεις Μπαρόζο και Τρισέ. «Ολη αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ο ομοϊδεάτης του και γνωστός εχθρός του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα, Φρανκ Σέφλερ, τομεάρχης Οικονομικών του FDP, ανέφερε ότι «η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στέκονται μπροστά στα θραύσματα της δικής τους πολιτικής». «Εχουν βυθιστεί σε μια σπείρα παρεμβάσεων, από την οποία δεν μπορούν να ξαναβγούν. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Ευρώπη οδηγείται σε υψηλό πληθωρισμό, που συνεπάγεται απαξίωση των αποταμιεύσεων», συμπλήρωσε ο Σέφλερ. Ο Κλάους Πέτερ Φλόσμπαχ, εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε οικονομικά θέματα, επιτέθηκε με ανάλογη οξύτητα στον Μπαρόζο. «Η επαναφορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποικίλων λύσεων και προτάσεων είναι αντιπαραγωγική. Μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Αν η ψυχολογία είναι το 50% στις αγορές, καλό για τις αγορές και την πολιτική θα ήταν να αντιδρούν λιγότερο υστερικά», πρόσθεσε. Ενδεικτικό της ενόχλησης του Βερολίνου είναι και το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, που θεωρεί καταλύτη για τη δραματική πτώση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, επειδή χαρακτήρισε «ασυνήθιστα υψηλή» την ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων λόγω υψηλού πληθωρισμού. «Αυτές οι δηλώσεις όμως είναι δηλητήριο για τις αγορές», σχολιάζει το γερμανικό ταμπλόιντ. Καταγγέλλει εξάλλου τον Μπαρόζο ότι «έριξε νερό στον μύλο», ζητώντας ενίσχυση του EFSF. «Μόλις πριν από δύο εβδομάδες μετά την έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. για τη διάσωση της Ελλάδας, επανέρχονται στο προσκήνιο τα άλλα προβληματικά παιδιά της Ευρωζώνης, η Ιταλία και η Ισπανία. Ακόμη και η Γαλλία με το υπέρογκο χρέος της θεωρείται δυνάμει πηγή ανησυχίας», τονίζει η Βild.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έφυγε από τα τέλη Ιουλίου για διακοπές και δεν πρόκειται να γυρίσει πριν από τις 13 Αυγούστου από το νότιο Τιρόλο. Εξαρχής ήθελε να κρατήσει μια αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στην κερδοσκοπική επίθεση αυτής της εβδομάδας εναντίον Ιταλίας και Ισπανίας. Ωστόσο, η νευρική αντίδραση των αγορών την υποχρέωσε χθες να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Θαπατέρο και τον Σαρκοζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή