Η ένταση επανακάμπτει στην Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

Η ένταση επανακάμπτει στην Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση ρευστότητας και σχεδόν απόλυτης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις του προσεχούς -φθινοπωρινού- διαστήματος, αναδύεται έντονα από το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το ενδιαφέρον αναπόφευκτα εστιάζεται στην κυβερνώσα πλειοψηφία όχι μόνο επειδή υπό την ασφυκτική πίεση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας θα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Αλλά και διότι στο εσωτερικό της ήδη καταγράφονται αρρυθμίες, καθώς και τάσεις διογκούμενης αμφισβήτησης ακόμα και κεντρικών πτυχών της ακολουθούμενης πολιτικής.

Στις 22 Αυγούστου, δηλαδή αμέσως μετά τις πιο σύντομες, τα τελευταία χρόνια, θερινές διακοπές των εργασιών του Κοινοβουλίου, παίρνουν σειρά για συζήτηση και ψήφιση σημαντικά νομοσχέδια με πρώτο εκείνο το οποίο αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση του υπ. Παιδείας. Ταυτόχρονα, θα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας άλλα, όπως είναι το Φορολογικό ή και στην τελική τους φάση: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νομοθετικής ρύθμισης για τους κανόνες που θα διέπουν το απελευθερωμένο επάγγελμα των ταξί. Εκείνη την περίοδο, εξάλλου, θα είναι έντονα τα «σημάδια» της (επαν)εξέτασης των ελληνικών οικονομικών στοιχείων από την τρόικα, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο εκτιμάται πως θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες αντιδράσεις των φορολογουμένων μιας και θα λαμβάνουν ειδοποιητήρια για τις νέες «έκτακτες» εισφορές.

Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικο-πολιτικό σκηνικό, αναπόφευκτο είναι να κυριαρχεί ειδικά στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση το πρόσωπο του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου. Στους διαδρόμους της Βουλής και στο Περιστύλιο, οι «πράσινοι» από καιρό παραδέχονται ότι η πληθωρική παρουσία του κ. Βενιζέλου στο πολιτικό προσκήνιο, ειδικά μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, κυριαρχεί. «Εχει αλλάξει το κλίμα», έλεγε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας το σχεδόν εκρηκτικό κλίμα που επικρατούσε στους κόλπους της Κ.Ο. όσο στη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ήταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Τώρα κινούμαστε όλοι ανάμεσα στην ανοχή και την υποστήριξη», συμπλήρωνε το ίδιο στέλεχος αναφερόμενο στις οικονομικές επιλογές που φέρουν πλέον τη υπογραφή Βενιζέλου. Εως τώρα, η όποια εσωκομματική ένταση εστιάζεται, όσον αφορά τα πρόσωπα, σε εκείνο του κ. Γ. Ραγκούση, με μεγάλο αριθμό βουλευτών να στρέφει τα πυρά εναντίον του με αφορμή την υπόθεση των ταξί. Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, η διάθεση «ανταρσίας» εκδηλώνεται σε μέτωπα που είχαν ανοίξει παλαιότερα και αφορούν τις διαδικασίες «διαλεύκανσης» ζητημάτων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «σκανδαλώδη». Ειδικότερα, καταγράφεται ως χαρακτηριστική η «απροθυμία» βουλευτών της πλειοψηφίας να προωθήσουν τις ίδιες τις προτάσεις του κόμματός τους για τις εις βάρος των κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη κατηγορίες, με την υπόθεση Siemens να παίρνει τη σειρά της (συζητείται στις 25 τρέχοντος μηνός).

Μικρότερης εμβέλειας, αλλά ενδεικτικές του κλίματος είναι οι συχνές δημόσιες δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών ότι δεν δίνουν «εν λευκώ» ψήφο στήριξης στους υπουργούς και, βέβαια, η δίχως πρακτικό αντίκρισμα επιλογή των κ. Βαρβαρίγου και Κατρίνη να καταψηφίσουν διατάξεις του τελευταίου πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν κατά πόσον όλα αυτά αποτελούν προάγγελο σοβαρών εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ακούστηκε να λέγεται χαμηλόφωνα σε «πηγαδάκι» στο καφενείο της Βουλής. Σχεδόν όλες οι μέχρι σήμερα πράξεις ή κινήσεις αμφισβήτησης έχουν έμμεση αναφορά στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, ελέχθη χαρακτηριστικά στην ίδια εμπιστευτικού χαρακτήρα συζήτηση με την ακόλουθη επισήμανση: «Αρκεί να δείτε ποια συγκεκριμένα πρόσωπα και ποιες επιμέρους επιλογές μπαίνουν στο κάδρο της κριτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή