Συναγερμός στην Ε.Ε. κατά της κρίσης

Συναγερμός στην Ε.Ε. κατά της κρίσης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιτάχυνση εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου οδηγείται η Ε. Ε., σε μια προσπάθεια να ανακόψει την κορύφωση της κρίσης, ενώ συνεχίζονται οι διαφωνίες για το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό εν μέσω θέρους. Οι εξελίξεις αναμενόταν να συζητηθούν στο χθεσινό τηλεφωνικό ραντεβού Μέρκελ και Σαρκοζί, ενώ αναμενόταν και συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Σε μία προσπάθεια εξάλλου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να επιταχύνει την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η υιοθέτηση στο Σύνταγμα μιας πρόβλεψης για υποχρεωτικώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του.

Η σκοπιμότητα επίσπευσης των αποφάσεων προκύπτει μετά τις επιστολές του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που ζήτησε επαναξιολόγηση των παραμέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και επιτάχυνση στην επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Οι αγορές δεν πείθονται όσο το EFSF παραμένει χωρίς επαρκή κεφάλαια και όσο οι αποφάσεις της Συνόδου παραμένουν στα χαρτιά. Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια του Ταμείου περιορίζονται στα 440 δισ. ευρώ όταν το χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ.

Οι παροτρύνσεις για επίσπευση των διαδικασιών συνάντησαν την αντίδραση της Γερμανίας, καθώς ο υπεύθυνος προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Νόρμπερτ Μπαρτλ δήλωσε ότι η συζήτηση για εσπευσμένη έγκριση από τα Κοινοβούλια δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί. Μάλιστα, απέδωσε στον κ. Μπαρόζο «αντιπαραγωγική συμπεριφορά», χαρακτήρισε τη συζήτηση «περιττή» και επανέλαβε ότι η πρόταση για τη δημιουργία του ευρωομολόγου αποτελεί θέμα «ταμπού, καταστροφικό και ανεπιθύμητο».

Την ίδια ώρα, η επιλογή της ΕΚΤ να μην επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε ισπανικά και ιταλικά οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών μέχρι και το 6,4%, πλησιάζοντας επικίνδυνα την «κόκκινη γραμμή» του 7% που σηματοδότησε το σημείο καμπής και για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν δίστασε να αποδώσει την απόφαση στη διαίρεση που εκδηλώνεται στο εσωτερικό της Ε. Ε. για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης χρέους. Οι επενδυτές ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη στήριξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του Νότου, της Ισπανίας και της Ιταλίας, και το γεγονός ότι αυτό δεν επαληθεύθηκε, χαρακτηρίστηκε από τον γενικό διευθυντή του ISI Group Ρομπέρτο Πέρλι «μυστήριο», καθώς «έστειλε στις αγορές λάθος μήνυμα».

Δεύτερες σκέψεις

Από την πλευρά τους οι αρχές της Ιαπωνίας και της Σουηδίας προσπαθούν να μειώσουν τη «γοητεία» των αγορών τους, που αντιμετωπίζονται ως ασφαλείς παράδεισοι, συγκεντρώνοντας μετά τον χρυσό την προτίμηση των επενδυτών. Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που τάσσονται υπέρ μιας παγκόσμιας συνεννόησης προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής ύφεσης στην Αμερική και την Ευρώπη. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα κάλεσε τους ηγέτες «στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά συναλλάγματος, την κρίση χρέους και τις ανησυχίες για την αμερικανική αγορά», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιαντ Τζιετσί προειδοποίησε για την κλιμάκωση της κρίσης χρέους και κάλεσε την Αμερική «να υιοθετήσει μια υπεύθυνη νομισματική πολιτική και να προστατεύσει τις επενδύσεις των άλλων χωρών στο δολάριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή