Για θερμό Σεπτέμβριο ετοιμάζεται ο κ. Σαμαράς

Για θερμό Σεπτέμβριο ετοιμάζεται ο κ. Σαμαράς

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία για ένα… θερμό Σεπτέμβριο προβλέπει το πρόγραμμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τη λήξη των ολιγοήμερων διακοπών του που ξεκίνησαν προχθές. Η εκτίμηση του επιτελείου του κ. Σαμαρά, ότι δηλαδή μέχρι τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουν αποκαλυφθεί τα ελλείμματα της πρόσφατης συμφωνίας κορυφής των Βρυξελλών επιβεβαιώθηκε νωρίτερα -λένε- καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στη δίνη της επίθεσης των αγορών.

Ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά προβλέπει σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και σε αυτό της καθημερινότητας, με τελική κατάληξη τις εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- στις οποίες θέλει να φθάσει ως πρωτοπόρος και με σαφή διαφορά.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. ανέλαβε, μάλιστα, ο ίδιος να δώσει τον πολιτικό τόνο. Είτε αυτό αφορούσε την οικονομία είτε το μέτωπο των ταξί, στη συνταγματική αναθεώρηση ή στα ζητήματα του τουρισμού και της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος της Ν. Δ. πήρε «πάνω του» τη μετάδοση του γαλάζιου μηνύματος και της σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση. Επιπλέον, μέσω της συνέντευξής του στην «Κ», αρνήθηκε ψήφο στη νέα συμφωνία δανειοδότησης της χώρας και επέμεινε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ο στόχος των πρωτοβουλιών αυτών είναι διττός: αφενός να εμφανισθεί ως ο πολιτικός αρχηγός που επιχειρεί να θέσει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, αφετέρου να ενισχύσει έναντι της κοινής γνώμης την προσωπική του εικόνα, σε αντιπαραβολή με εκείνη του κ. Γ. Παπανδρέου.

Το αποτέλεσμα του επικοινωνιακού «κρεσέντο» των προηγούμενων ημερών θα φανεί προσεχώς, καθώς κάθε εκτίμηση, πολλώ δε μάλλον μέτρηση, εντός του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Ωστόσο, η εικόνα ενός Αντώνη Σαμαρά που παρεμβαίνει με δηλώσεις του σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι και αυτή που θα μείνει και μετά την «επανεκκίνηση» της Βουλής στις 22 Αυγούστου. Το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιαιτέρως υψηλοί τόνοι προκαλούν προβληματισμό σε σειρά στελεχών που φοβούνται ότι το κόμμα τείνει να «χαϊδεύει αυτιά» και προβάλλει εικόνα σύγχυσης ως προς τις πραγματικές του θέσεις και επιδιώξεις.

Το κίτρινο μέτωπο

Επί παραδείγματι, για πολλά στελέχη της φιλελεύθερης πτέρυγας (και «καραμανλικούς» που δεν ξεχνούν τον τρόπο που πολιτεύθηκε τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Καραμανλή), η υπερπροβολή του κ. Γιάννη Μανώλη, με αφορμή το κίτρινο μέτωπο των ταξί, προκάλεσε προβληματισμό. «Σε ένα ζήτημα που η κοινή γνώμη είναι σε συντριπτικό ποσοστό απέναντι στις κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων, το κόμμα εμφανίστηκε να τους υποστηρίζει» σημείωναν, υπενθυμίζοντας την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ το 2008, την οποία ο κ. Μανώλης ως βουλευτής απέρριπτε και σήμερα αποτελεί το βασικότερο μαζί με τον ΟΛΠ επιχείρημα της Ν. Δ. στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, απέρριψε τη σχετική φιλολογία περί «κλεισίματος ματιού» στους ταξιτζήδες και έκανε λόγο για εις βάρος του προπαγάνδα, αν και στους διαδρόμους της Βουλής δεν ήταν λίγοι όσοι ισχυρίζονταν πως το κόμμα θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένη θέση και όχι να οχυρώνεται πίσω από το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα.

Αντίστοιχη εικόνα αμηχανίας παρουσιάστηκε προ μηνών, με την επέκταση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, όταν αρχικώς η Ν. Δ. εμφανίστηκε επισήμως αντίθετη, την ίδια στιγμή που άλλα στελέχη της έκαναν λόγο για την ανάγκη ισότητας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Χαρακτηριστική είναι και η στάση του κόμματος στο ζήτημα των συγχωνεύσεων δημοσίων φορέων και οργανισμών. Με δεδομένη την κυβερνητική αβελτηρία στο ζήτημα, η Ν. Δ. εξαπέλυσε τα προηγούμενα 24ωρα σκληρή επίθεση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι αντί να μειώνει το κράτος, το επιβαρύνει με νέες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή στη Βουλή καταψήφιζε τη σχετική τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων, με το επιχείρημα -διά στόματος κ. Θεοδ. Καράογλου- ότι «δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία, όλα έγιναν χωρίς διάλογο, πρόχειρα, ισοπεδωτικά και γιατί παραχωρείται υπερεξουσία, ενδεχομένως αντισυνταγματική, στον υπουργό Οικονομικών να αποφασίζει για τις συγχωνεύσεις και για την τύχη των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων οργανισμών». Για αντίστοιχους «τεχνικούς λόγους» έχει αποφευχθεί ψήφος σε σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα τα «κλειστά επαγγέλματα». Πρόσφατο κομμάτι στο παζλ είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά, όπου και πάλι η Ν. Δ. εμφανίζεται να ισορροπεί μεταξύ αντικρουόμενων προσεγγίσεων.

Ετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια

«Ο πρόεδρος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία, την οργάνωση του κόμματος και πού και πού κοιτάζει και τα ψηφοδέλτια…», σημείωνε προ ημερών βουλευτής της Ν. Δ. επιβεβαιώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς έχει καταλήξει στον βασικό πυρήνα των υποψηφίων στις περιφέρειες της χώρας.

Ηδη οι «νέοι» προετοιμάζονται, γεγονός που προκαλεί ενστάσεις και δυσφορία σε παλαιούς υποψηφίους της περιφέρειας. Το παράδειγμα της Α΄ Αθήνας είναι χαρακτηριστικό, καθώς ήδη ως νέοι υποψήφιοι πολιτεύονται η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη (εκ μετεγγραφής από το Ρέθυμνο), ο κ. Νότης Μηταράκης (άνοιξε και πολιτικό γραφείο) και ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού Μαν. Αγγελάκας. Εκεί θα συναντήσουν τους ήδη βουλευτές του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημ. Αβραμόπουλος θεωρείται το ισχυρό όνομα της Α΄ Αθήνας, ο κ. Προκ. Παυλόπουλος δεν μοιάζει διατεθειμένος να εγκαταλείψει και διαθέτει ακόμη ισχυρά ερείσματα, ενώ οι κυρίες Φωτεινή Πιπιλή και Ελίζα Βόζενμπεργκ δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί. Την επιστροφή του στην ίδια περιφέρεια δεν απέκλεισε ο πρώην δήμαρχος της πόλης Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο Βασίλης Κικίλιας, πολιτευτής ήδη, που θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την καλή παρουσία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συνωστισμός αναμένεται και στη Β΄ Αθηνών, όπου πέραν της κ. Βασιλικής Τζότζολα, πιθανολογείται ότι θα είναι υποψήφιος και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ακούγεται εσχάτως και όνομα του «πατριωτικού χώρου», η υποψηφιότητα του οποίου θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή