Η Τουρκία «απειλεί» με νέα ένταση την Κύπρο για την ΑΟΖ

Η Τουρκία «απειλεί» με νέα ένταση την Κύπρο για την ΑΟΖ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Τουρκία έναντι της Κύπρου και της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να αρχίσουν οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας για ετοιμότητα της Τουρκίας να επιδείξει «την απαιτούμενη αντίδραση» σε οποιαδήποτε κίνηση της Λευκωσίας, εξαπέλυσε έμμεση απειλή κλιμάκωσης της έντασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να σταματήσει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.

Των δηλώσεων Νταβούτογλου ακολούθησε εκτενής ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναλύεται στο σύνολό της η επιχειρηματολογία της Τουρκίας για το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων και της ΑΟΖ, θέσεις που, σαφώς, αφορούν και την Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ βρίθει αντιφάσεων, ενώ, ταυτόχρονα, η Αγκυρα επικαλείται για τα επιχειρήματά της το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή που παραμένει μία από τις λίγες χώρες που δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και στην περίπτωση της Κύπρου, γίνεται επίκληση του επιχειρήματος που χρησιμοποιεί η Τουρκία για το Αιγαίο, ότι, δηλαδή, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ημίκλειστη θάλασσα. Ενώ, δε, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών πρέπει να γίνεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών, την ίδια στιγμή το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Κύπρο, διότι ακριβώς προχωρεί στη σύναψη συμφωνιών για καθορισμό ΑΟΖ με τα όμορα -διά θαλάσσης- κράτη. Η Αγκυρα, επικαλούμενη, τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα της κυπριακής ΑΟΖ, συνδέει τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, εκτοξεύοντας και πάλι έμμεση απειλή, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι έρευνες της Κύπρου για φυσικό αέριο και πετρέλαιο επιφέρουν ζημία στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την τουρκική αντίδραση, καθώς, όπως αναφέρουν, σε κάθε στάδιο ανάπτυξης της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, η Αγκυρα έχει αντιδράσει. Προσθέτουν, δε, ότι το σημαντικό είναι ότι η Λευκωσία, με προσεκτικά βήματα, μέχρι τώρα έχει καταφέρει να προχωρήσει.

Ενα από τα καίρια στοιχεία της τακτικής που ακολούθησε η Κύπρος είναι να βάλει στο παιχνίδι της αξιοποίησης των ενεργειακών της αποθεμάτων πολλούς ενδιαφερόμενους «παίκτες». Ετσι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο θέμα έχουν εμπλακεί Αμερικανοί, Ρώσοι, Ισραήλ, αλλά και η Ε.Ε. Η ενθάρρυνση όλων αυτών προς την Κύπρο να συνεχίσει στην κατεύθυνση αξιοποίησης των ενεργειακών της κοιτασμάτων, αυτομάτως αυξάνει το κόστος οποιασδήποτε τουρκικής αντίδρασης. Δεν είναι τυχαίο ότι, πέραν της κίνησης ενός πολεμικού πλοίου κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πολύ πρώιμο στάδιο των ερευνών, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα, η Αγκυρα δεν κατέφυγε στη χρήση στρατιωτικών μέσων για να δείξει την αντίδρασή της στις ενέργειες της Λευκωσίας. Παράλληλα, οι παρασκηνιακές πιέσεις που επιχείρησε να ασκήσει σε επίπεδο εταιρειών που ενδιαφέρθηκαν για τις έρευνες, δεν απέδωσαν, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα. Επιπλέον, η εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες (Noble Energy) προχωρεί κανονικά στις προκαταρκτικές εργασίες για την εγκατάσταση της εξέδρας γεωτρήσεων.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά και «σε άλλη χώρα της περιοχής», που έθεσε θέμα στα Ηνωμένα Εθνη για διμερή συμφωνία που υπέγραψε η Κύπρος για καθορισμό ΑΟΖ. Η αναφορά είναι για τον Λίβανο. Ωστόσο, οι ενστάσεις του Λιβάνου στρέφονται κατά του Ισραήλ. Η Αγκυρα, πάντως, αποφεύγει αναφορά στο Ισραήλ, με το οποίο ήδη οι σχέσεις είναι τεταμένες. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, με τη νέα ομόλογό του της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία εντός της εβδομάδος θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή