Πυκνώνουν οι επαφές μεταξύ τραπεζών για συγχωνεύσεις

Πυκνώνουν οι επαφές μεταξύ τραπεζών για συγχωνεύσεις

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία της Blackrock στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα, ίσως, τελικά, αποδειχθεί κομβική, από πολλές απόψεις, για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης του κλάδου. Εννοείται, μέσω συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών. Ελλείψει εναλλακτικών λύσεων -καθώς η προοπτική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξακολουθεί να είναι αποκρουστική για το εγχώριο τραπεζικό λόμπι- και με την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων να καθίσταται σχεδόν αδήριτη, η προοπτική των μετοχικών συνεργασιών κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους.

Ειδικά κατά τα τελευταία 24ωρα, όπως πληροφορείται η «Κ», καθώς τα ζεύγη των συνομιλητών αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται εν μέσω του θέρους. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν πολυτέλειες αναβολών. Και μάλλον είναι απολύτως δικαιολογημένη, ιδιαιτέρως αν επαληθευτεί στην πράξη η πρόβλεψη που γίνεται πως «ό, τι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου».

Αν το αποτέλεσμα των ελέγχων που θα κάνει η Blackrock τον επόμενο μήνα καταστήσει την αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες επιτακτική, η αναζήτηση κεφαλαίων, για τον σκοπό αυτό, θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι δυνατότητες που προσφέρονται δεν είναι άλλωστε και πολλές. Οπότε, η μία απ’ αυτές, που προβλέπει στρατηγικές συμμαχίες, θα εξαντληθεί. Τουλάχιστον, σε επίπεδο ανίχνευσης προθέσεων.

Διερευνητικές συζητήσεις

Ηδη, λοιπόν, οι σχετικές -διερευνητικού ακόμα επιπέδου- συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Οι πληροφορίες, για παράδειγμα, επιμένουν ότι μετά την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης της Εθνικής με την Alpha Bank, που έληξε όπως έληξε, τον περασμένο Φεβρουάριο έπειτα από ένα μήνα μυστικών διαβουλεύσεων, το σενάριο το οποίο εξετάσθηκε ήταν αυτό μιας ενδεχόμενης προσέγγισης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank Efg (σ. σ.: αν και λέγεται ότι στο μεσοδιάστημα εξετάσθηκε και το σενάριο Εθνική – Eurobank). Το σχετικό ενδιαφέρον υπήρχε από παλιά. Ο νυν πρόεδρος της Eurobank κ. Τίμος Χριστοδούλου είχε αναλάβει να φέρει σε επαφή τους βασικούς πρωταγωνιστές των δύο πλευρών και συγκεκριμένα τους κ. Γιάννη Κωστόπουλο και Σπύρο Λάτση.

Σε εκείνη τη φάση, δόθηκε ένα κατ’ αρχήν πράσινο φως, για να ξεκινήσουν συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο. Κάποια στιγμή, ωστόσο, διακόπηκαν, μεσολάβησε η πρόταση της Εθνικής προς την Alpha και μετά την άδοξη κατάληξή της επανήλθαν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή, προς τις αρχές καλοκαιριού, έδειξαν ότι μπορούν να μπουν στην τελική ευθεία, ωστόσο προέκυψε στην πορεία το πανευρωπαϊκό στρες τεστ και «πήγαν γι’ αργότερα». Αυτό το «αργότερα» λέγεται ότι πλησιάζει. Εννοείται πως κι από τα δύο μέρη, η προοπτική διαψεύδεται. Μόνο που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο, αν αυτό γίνεται: α) επειδή, όντως, δεν υφίσταται κανένα ενδιαφέρον, β) επειδή, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, επιχειρείται να θολώνονται τα νερά ή γ) επειδή υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να μην είναι γνωστό σε όλους το τι ακριβώς διημείφθη αναφορικά με το ζήτημα είτε στο πρόσφατο παρελθόν είτε τώρα. Οπότε μπορεί να διαψεύδουν την προοπτική από απλή άγνοια.

Βεβαίως, το γεγονός ότι ενδεχομένως να γίνονται κάποιες συζητήσεις, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα καταλήξουν, απαραιτήτως, κατά τρόπο θετικό κιόλας. Αυτό τουλάχιστον έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία. Ως γνωστόν, αρκεί να μεσολαβήσει «κάτι», που για τους πολλούς δεν παίζει και κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, αλλά για τους λίγους είναι κρίσιμο, για να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ωστόσο, όπως είναι και πάλι φυσικό, το γεγονός συγκεντρώνει πάνω του όλο το ενδιαφέρον. Πρωτίστως του ανταγωνισμού, ο οποίος περιμένει και παράλληλα προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

Ενδιαφέρον, για παράδειγμα, θα έχει η αντίδραση της Εθνικής. Δεν είναι τυχαίο ότι το μάνατζμεντ της τράπεζας (Βασίλης Ράπανος, Απόστολος Ταμβακάκης) συναντήθηκε, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, δύο φορές με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτές τις συναντήσεις, πέραν όλων των άλλων, αναλύθηκαν στον κ. Γιώργο Παπανδρέου τα επόμενα στρατηγικά βήματα του ομίλου στην ευρύτερη… περιοχή. Γιατί, όπως έχει διδάξει και πάλι το πρόσφατο παρελθόν, κινήσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται πάντα εντός των ελληνικών ορίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή