Αν. Πεπονής, ο εμπνευστής του ΑΣΕΠ

Αν. Πεπονής, ο εμπνευστής του ΑΣΕΠ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία πνοή του άφησε χθες σε ηλικία 87 ετών ο Αναστάσιος Πεπονής, κορυφαίο στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί σειράν ετών. Διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του, ενώ το πλέον γνωστό επίτευγμά του είναι η ίδρυση του ΑΣΕΠ το 1994, που συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια αποκομματικοποίησης των διορισμών στο Δημόσιο. Ο «νόμος Πεπονή», όπως έμεινε στην ιστορία η τότε ρύθμιση για την επιλογή και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο είναι ακόμη και σήμερα μοναδικό εργαλείο στα χέρια του κράτους για την αποφυγή των ρουσφετολογικών προσλήψεων. Ο Πεπονής αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια καρδιολογικά προβλήματα και εκείνα τον οδήγησαν χθες το μεσημέρι εκτάκτως στο Αττικό Νοσοκομείο. Λίγη ώρα αργότερα, πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές υπουργού εν ενεργεία.

Στην πολυετή παρουσία του στον δημόσιο χώρο, ο Πεπονής διέγραψε μια πορεία άνω του μισού αιώνα. Το 1951 ήταν πρόεδρος της Νεολαίας ΕΠΕΚ (κόμμα Ν. Πλαστήρα), απ’ όπου διεγράφη. Τη διετία 1964-65 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965 μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την ανατροπή του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διετέλεσε ηγετικό στέλεχος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο. Στη Μεταπολίτευση εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1977 στην Α΄ Αθηνών. Ανέλαβε το πρώτο κυβερνητικό αξίωμά του (υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας) το 1981, μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Εως το 1996, κατέλαβε αρκετές θέσεις στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1994 παραιτήθηκε αιφνιδίως διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση που δεχόταν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο θεσμός του ΑΣΕΠ. Υπήρξε επίσης πολυγραφότατος, καθώς εξέδωσε αρκετά βιβλία.

Στην προσωπικότητα και το έργο του Αν. Πεπονή αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «υπήρξε ένας χαρισματικός πολιτικός που με τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας μας». Ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του Πεπονή στα Ιουλιανά, αλλά και την ίδρυση του ΑΣΕΠ απέδωσε στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο πρωθυπουργός. «Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον», καταλήγει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συμβολή τού εκλιπόντος στην αξιοκρατία αναφέρθηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «σημαιοφόρο της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Ως γνήσιο μαχητή της Δημοκρατίας τον περιέγραψε ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος, ενώ ο κ. Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για έναν «συνεπή ευπατρίδη της πολιτικής». «Με τον θάνατο του Αν. Πεπονή, η Ελλάδα χάνει μια πραγματική προσωπικότητα του δημοσίου βίου που δεν είχε καμία σχέση με τις ευτελείς όψεις της πολιτικής», είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή