Αντιδράσεις για τα αυθαίρετα

Αντιδράσεις για τα αυθαίρετα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου για τη «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων, που αφορούν τις ρυθμίσεις. Δεν λείπουν όμως και τα αιτήματα για προνομιακή μεταχείριση από συγκεκριμένους κλάδους. Ο σύλλογος των Πολιτικών Μηχανικών εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, τόσο ως προς την πρόθεση του νόμου να εξαιρέσει αυθαίρετα σε δάση, ρέματα και αιγιαλούς όσο και ως προς τη διαδικασία ελέγχου της στατικής επάρκειας των αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, η ΓΣΕΒΕΕ, ζητεί ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά το ύψος των προστίμων.

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, «για άλλη μια φορά τα αυθαίρετα γίνονται μοχλός για την είσπραξη χρημάτων», χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου «ανεφάρμοστο». «Για παράδειγμα, από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα κτίσματα σε ρέματα, δάση, αιγιαλούς κ.λπ. Είναι γνωστό όμως ότι πουθενά όλα αυτά δεν είναι καθορισμένα, ούτε δασικοί χάρτες υπάρχουν ούτε χάραξη αιγιαλού σε όλο το μήκος ούτε οριοθέτηση για όλα τα ρέματα», σημειώνοντας ότι τα σχετικά δικαιολογητικά «κακώς δεν ζητούνται». Επίσης, ο ΣΠΜΕ στρέφεται ενάντια στην πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για ταχύ οπτικό έλεγχο της στατικής επάρκειας του αυθαιρέτου, χαρακτηρίζοντάς την «αντιεπιστημονική και επικίνδυνη, την εποχή όπου έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται σύγχρονοι κανονισμοί για την αποτίμηση της ικανότητας των υφιστάμενων κτιρίων».

Από την άλλη πλευρά, χθες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση για τις επιχειρήσεις. «Θεωρούμε ότι το κόστος τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων στις επιχειρήσεις – επαγγελματικούς χώρους, που τις περισσότερες φορές «επεβλήθη» από την ανάγκη καλύτερης λειτουργίας της επιχείρησης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια πιο ευνοϊκή βάση (έκπτωση 30%)», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή