Κλιμάκωση της κοινωνικής έντασης τον Σεπτέμβριο, προβλέπει το ΚΚΕ

Κλιμάκωση της κοινωνικής έντασης τον Σεπτέμβριο, προβλέπει το ΚΚΕ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποικίλες αντιδράσεις που ξεκινούν από την ανάγκη πλήρους καταδίκης του καπιταλιστικού συστήματος (ΚΚΕ) και εκτείνονται έως την έκκληση προς τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, προκάλεσε στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης η εξελισσόμενη κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Δεν είναι ανάξιοι οι ηγέτες της Ε.Ε., όπως ακούμε, δεν υπολείπονται των προηγούμενων… αυτό που αποδεικνύεται είναι αυτό που εδώ και πολλά χρόνια λέει το ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό διαχειριστικό φάρμακο για την κρίση του καπιταλισμού», τόνισε χθες η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα. Σχολιάζοντας συνθήματα όπως «κάτω η κυβέρνηση» «κάτω το Μνημόνιο», η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ τα απορρίπτει, όχι γιατί δεν είναι δίκαια, αλλά γιατί είναι συνθήματα τα οποία μπορούν θαυμάσια να τα αξιοποιήσουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να περάσουν την Α ή τη Β διαχείριση, την αναποτελεσματική τελικά, αλλά που θα έχει μια και μοναδική αποτελεσματικότητα: να κερδίσουν χρόνο σε βάρος του λαϊκού κινήματος». Προέβλεψε, δε, ότι η κοινωνική ένταση θα κλιμακωθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν θα νιώσουν και νέα λαϊκά τμήματα την καταιγίδα των μέτρων, και κάλεσε να γίνει ο μήνας της σύσσωμης παρεμπόδισης των μέτρων.

Σχολιάζοντας εξάλλου την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σημειώνει ότι «πριν καν στεγνώσει το μελάνι της διασκέψεως Κορυφής αρχίσαμε να εκλιπαρούμε για εξασφάλιση των συμφωνηθέντων. Η παγκόσμια ρευστότητα που επήλθε από την επικράτηση των αγορών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των ασθενών οικονομιών. Η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες».

Από τη πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής Νίκ. Χουντής, σχολίασε (ΕΤ3) πως «ζούμε στην εποχή της δικτατορίας των αγορών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι διεθνείς αγορές έχουν υποσκελίσει και καθυποτάξει την πολιτική και έχουν περιορίσει σημαντικά τη Δημοκρατία». Εκανε δε λόγο για την ανάγκη ριζικών αλλαγών ώστε να αντιμετωπιστούν, τόσο τα δομικά προβλήματα της Ζώνης του Ευρώ, όσο και η πορεία ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

ΔΗ.ΣΥ., ΔΗΜ.ΑΡ.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει επιθετικά και αποφασιστικά απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται η Ευρωζώνη. Οι ειλημμένες αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις ριζοσπαστικής αντιμετώπισης της τακτικής των οίκων αξιολόγησης», υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει άμεσα, δίχως άλλες αναβολές και καθυστερήσεις, τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να περιορίσει δραστικά το έλλειμμά της και να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κρίση χρέους συνεχώς βαθαίνει, καταδεικνύοντας την ανάγκη συνολικής λύσης για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνει η Δημ. Αριστερά. «Μια τέτοια λύση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγου και τη δημιουργία μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους με τη μεταφορά μεγάλου τμήματος στην ΕΚΤ», τονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή