Πρώτη δημόσια «κατάθεση» για τις διερευνητικές επαφές

Πρώτη δημόσια «κατάθεση» για τις διερευνητικές επαφές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα χρόνια μετά την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για πρώτη φορά ένας από τους διπλωμάτες που συμμετείχε σε αυτές, τοποθετείται δημόσια για το περιεχόμενό τους. Πρόκειται για τον Τούρκο πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στους πρώτες 36 γύρους των διερευνητικών επαφών (μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 50), από τον Μάρτιο του 2002, οπότε και άρχισαν, μέχρι και τον Μάρτιο του 2007.

Ο κ. Μπουλούκμπασι, στο βιβλίο του με τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠ.ΕΞ.», σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, ισχυρίζεται ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται ως επίσημη γραμμή από Αθήνα και Αγκυρα, η μεν ελληνική πλευρά συζήτησε το θέμα των χωρικών υδάτων, αποδεχόμενη την επέκτασή τους κατά 6 μίλια σε συγκεκριμένες περιοχές στο Αιγαίο, η δε τουρκική, αποδέχθηκε να μεταβεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη δημοσιοποίηση των αναφορών Μπουλούκμπασι, εστιάσθηκε στο γεγονός ότι τα στοιχεία που αναφέρει συμπυκνώνουν τις τουρκικές θέσεις, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς. Επιπλέον, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για εκπρόσωπο του λεγόμενου «βαθέος κράτους» της Τουρκίας, εκπρόσωπο του σκληρού κατεστημένου, στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και τις θέσεις αυτών των κύκλων προβάλλει. Το ΥΠ.ΕΞ. επαναλαμβάνει ότι οι διερευνητικές αφορούν τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και προσθέτουν ότι η μονομερής επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα θα επιλέξει πότε και πώς θα το ασκήσει.

Ο Τούρκος διπλωμάτης, αναφέρει ως περιοχές που η Τουρκία έθεσε ως ζώνες περιορισμού των χωρικών υδάτων στα 6 μίλια και που, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει, τις εξής:

– Οι περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

– Η ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία.

– Οι βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.

– Η βόρεια πλευρά της Σάμου.

– Η βόρεια, η νότια και η δυτική πλευρά της Ικαρίας.

– Η περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και την Ικαρία στην Μεσόγειο.

– Ο δίαυλος Ρόδου-Καρπάθου, ο δίαυλος Κάσου-Κρήτης και ο δίαυλος Αντικυθήρων-Κρήτης.

Πέραν αυτών, ο Μπουλούκμπασι αναφέρεται και στις «γκρίζες ζώνες» ως ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί.

Παρά τη δημόσια επιμονή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών ότι οι διερευνητικές αφορούν μόνο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, η επέκταση των χωρικών υδάτων ήταν ένα θέμα που ετέθη προς συζήτηση, όπως φαίνεται και από υπόμνημα, το οποίο είχε παραδώσει ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, κ. Τάσος Γιαννίτσης, στην κυβέρνηση της Ν.Δ., που σχηματίσθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2004. Σύμφωνα με αυτό, στο πλαίσιο των διερευνητικών είχε τεθεί θέμα επιλεκτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων με κυμαινόμενο μήκος, σε διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε στόχο την επέκταση στα 9 ναυτικά μίλια, εκτός από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά παράλια. Επιπλέον, ένα από τα ζητήματα που δεν είχε απαντηθεί και θα έπρεπε και αυτό να διευκρινισθεί σε επίπεδο πολιτικής απόφασης, ήταν αυτό της «ευθυγράμμισης» θαλάσσιου και εναέριου χώρου, στις περιπτώσεις που η αιγιαλίτιδα θα ήταν στενότερη των 12 ή των 10 ναυτικών μιλίων.

Με αφορμή τις αναφορές Μπουλούκμπασι, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση για να καθοριστεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, παραπέμποντας, εμμέσως, και τώρα στην πολιτική ηγεσία για τις οριστικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή