Σφοδρή η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην αύξηση του ΦΠΑ

Σφοδρή η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην αύξηση του ΦΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση ανάκληση της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στα είδη και τις υπηρεσίες εστίασης ζητεί η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας «γυμναστική στη ματαιότητα» τις διαρροές, από κυβερνητικής πλευράς, ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο.

Σε ανακοίνωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Βρούτση επισημαίνεται πως η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% (δηλαδή κατά 77%) θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα όχι μόνον στον κλάδο της εστίασης, αλλά και συνολικά στον τουρισμό, θα αυξήσει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις του κλάδου και θα προκαλέσει νέες στρατιές ανέργων, θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς «όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, η άνοδος των συντελεστών φορολόγησης οδηγεί σε μείωση και όχι σε αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι με την απόφασή της η κυβέρνηση απεμπολεί ένα δικαίωμα που είχε εξασφαλίσει, ήδη με την προσχώρηση στην ΕΟΚ το 1981, αυτό του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, και προσθέτει ότι έκτοτε πολλές χώρες διεκδίκησαν και τελικά πέτυχαν αντίστοιχες μειώσεις.

Μάλιστα, προχωρεί σε άμεση σύγκριση των συντελεστών ΦΠΑ που επιβάλλονται σε τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με την Ελλάδα, καταδεικνύοντας ότι επιβαρύνεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νέας Δημοκρατίας, στην Ιταλία ο συντελεστής ΦΠΑ για την εστίαση είναι 10% (αντί του κανονικού 20%), στην Ισπανία 8% (αντί 18%), στην Κύπρο 8% (αντί 15%), στη Γαλλία 5,5% (αντί του κανονικού συντελεστή 19,6%), στην Πορτογαλία 13% (αντί 23%) και στην Τουρκία 8%, όταν στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες διαμορφώνεται στο 18%.

Τα μικρά κόμματα

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς το σύνολο του πολιτικού κόσμου κάνει λόγο για αδιέξοδη πολιτική.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.ά. γεμίζει οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους: κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη ΔΕΗ κ.λπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος κ. Σίσσυ Αλιγιζάκη επεσήμανε πως «ο ηυξημένος ΦΠΑ βλάπτει σοβαρά τη λειτουργία της αγοράς, ως εκ τούτου πλήττει την οικονομία. Επιβάλλεται να εξετασθεί σε βάθος και με σοβαρότητα ο ενιαίος ΦΠΑ σε ποσοστό πέριξ του 12% με 15%. Η εφαρμογή του μειωμένου ενιαίου ΦΠΑ θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της αγοράς». «Η κυβέρνηση, με την υπογραφή της εγκυκλίου για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική επιβαρύνοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης», υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δημ. Βίτσας, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να «αντιληφθεί επιτέλους ότι η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περισσότερα λουκέτα στην αγορά και σε νέο κύμα ακρίβειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή