Ανοιχτή σύγκρουση με την ΑΔΕΔΥ

Ανοιχτή σύγκρουση με την ΑΔΕΔΥ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύγκρουση με την ΑΔΕΔΥ οδηγείται η κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή απειλή του κ. Σπ. Παπασπύρου περί μη είσπραξης εσόδων εν είδει λευκής απεργίας για τις περαιτέρω περικοπές που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο. Στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ απάντησε ο κ. Η. Μόσιαλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «στοχευμένες δράσεις» υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και θα αντιμετωπισθούν με τον δέοντα τρόπο, που στην περίπτωση αυτή είναι η ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων του Δημοσίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύγκρουση κυβέρνησης-ΑΔΕΔΥ εντός μόλις επτά ημερών. Επίσης, με αφορμή τη χθεσινή αναζωπύρωση της διαμάχης, ο κ. Μόσιαλος επανέφερε το θέμα των πειθαρχικών συμβουλίων, τα οποία περιέγραψε εν ολίγοις ως κρησάρα μετατάξεων ή απολύσεων ο κ. Θ. Πάγκαλος. Πάντως, από την εξαγγελία για ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων, μέχρι την πράξη υφίσταται ικανή απόσταση, καθώς αρμόδιος για τη λειτουργία τους είναι ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συμμερίζεται τις συγκεκριμένες απόψεις.

Η χθεσινή σύγκρουση ξεκίνησε το πρωί όταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ απάντησε καταφατικά (MEGA) σε ερώτηση περί του αν η άρνηση είσπραξης τελών συνιστά επιλογή στο πλαίσιο των «στοχευμένων» απεργιακών ενεργειών που θα κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το νεύμα του κ. Παπασπύρου ξεσήκωσε λίγη ώρα αργότερα την αντίδραση του κ. Μόσιαλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, αναφέρθηκε σε «πλήρη ανευθυνότητα» και κατηγόρησε τον κ. Παπασπύρο ότι «παίζει με τις λέξεις», όταν υποστηρίζει πως οι «στοχευμένες ενέργειες» και η «λευκή απεργία» συνιστούν δύο διαφορετικές έννοιες.

Ο υπουργός Επικρατείας τάχθηκε επίσης υπέρ αλλαγών και στον υπολογισμό της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων. «Δεν μπορείς στα πειθαρχικά συμβούλια να έχεις εκπροσώπους των εργαζομένων που κρίνονται εκείνη την ώρα. Αρα, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα τα πειθαρχικά συμβούλια. Προφανώς, και θα υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αποκάλυψη του κ. Γ. Κουτρουμάνη ότι 732 γιατροί του ΙΚΑ προχωρούσαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις. Και είπε ενδεικτικά ότι: «Στα πειθαρχικά δεν θα πρέπει να είναι εκπρόσωποι των γιατρών του ΙΚΑ και των συνδικαλιστών του ΙΚΑ. Ας είναι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα προασπίζουν το συμφέρον το δικό σας, το δικό μου, του κάθε άνεργου, του κάθε εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, του κάθε αξιοπρεπούς δημοσίου υπαλλήλου».

Ο κ. Μόσιαλος παραδέχθηκε πάντως ότι και επί της παρούσας κυβέρνησης «θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ μεγαλύτερα βήματα» στο σκέλος της δραστικής μείωσης του δημοσίου τομέα» και πως προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις το ΠΑΣΟΚ «θα πρέπει να τα βάλει με τις ίδιες του τις σάρκες». Σημείωσε ωστόσο ότι η μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ακόλουθες δαπάνες, συνέβη επί Ν.Δ., στην τριετία 2005-2008. Στηλίτευσε επίσης την «κακή κατανομή» του προσωπικού λέγοντας: «Πώς γίνεται να λείπουν δημόσιοι υπάλληλοι, όταν έχουμε περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους σε σύγκριση με  όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.;». Ερωτηθείς πάντως περί του πώς θα δρομολογηθούν οι αλλαγές δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε στον κ. Ρέππα, ο οποίος -όπως είπε ο κ. Μόσιαλος- θα παρουσιάσει σύντομα μέτρα για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου. Η συζήτηση για τη μείωση του Δημοσίου και των δαπανών θα συνεχιστεί εντονότερα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν αναμένεται να ανακοινωθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, με πρώτα τα κρατικά ΜΜΕ.

Νέο δάνειο και 180 ψήφοι

Για πρώτη φορά χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος συμπαρατάχθηκε δημοσίως με τη γραμμή του πρωθυπουργού για την έγκριση του νέου δανείου με 180 ψήφους. «Η δανειακή σύμβαση δε θα έχει τη μορφή που είχε η πρώτη δανειακή σύμβαση», είπε ο αντιπρόεδρος (Real) και συμπλήρωσε ότι: «Δεν πρόκειται να πάρουμε διακρατικό δάνειο από τις άλλες 16 χώρες της Ευρωζώνης».

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε μάλιστα ότι τούτη η διάσταση ετέθη, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Α. Σαμαράς θα ανταποκρινόταν στην πρότασή του για από κοινού διαπραγμάτευση του νέου δανείου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον αρχηγό της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή