Στοχευμένες κινητοποιήσεις σε όλο το Δημόσιο

Στοχευμένες κινητοποιήσεις σε όλο το Δημόσιο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένες και οργανωμένες κινητοποιήσεις σε όλο το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών εσόδων (εφορίες, ταμεία σε νοσοκομεία κ.ά.), προανήγγειλε για το φθινόπωρο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος. Για την ΑΔΕΔΥ, casus belli είναι το νέο πλαίσιο αμοιβών για τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο διαμορφώνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικ. Μεταρρύθμισης με άξονα τις περικοπές επιδομάτων και τη μείωση μισθών.

Ο κ. Παπασπύρος (MEGA) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστούν απεργιακές δράσεις σε επιλεγμένες υπηρεσίες, που αφορούν τον τομέα των εσόδων και τμήματα που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες. Οπως είπε, ο χαρακτήρας των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί, ενώ διευκρίνισε ότι οι όποιες δράσεις δεν θα έχουν τη μορφή της λευκής απεργίας αλλά θα είναι συντεταγμένες συνδικαλιστικές ενέργειες, οι οποίες θα καλύπτονται στο πλαίσιο των γενικότερων κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Βασικός στόχος των συνδικαλιστών, κατά τον κ. Παπασπύρο, θα είναι να μη δημιουργούνται προβλήματα στον πολίτη.

«Πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πρέπει να μπει ένας φραγμός», δήλωσε στην «Κ», σημειώνοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη χάσει τεσσερισήμισι μισθούς». Ερωτηθείς να αποσαφηνίσει εάν οι κινητοποιήσεις θα γίνουν μεμονωμένα σε κρίσιμες οικονομικές υπηρεσίες, για παράδειγμα στην είσπραξη εσόδων, ανέφερε ότι «είναι αυτονόητο πως μια απεργία συμπεριλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους, κι εκείνους που υπηρετούν σε τμήματα είσπραξης και εκείνους που απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες». «Η ΑΔΕΔΥ τάσσεται υπέρ των συντονισμένων και επικεντρωμένων κινητοποιήσεων και οι δράσεις μας έχουν και χρώμα και υπογραφή και στόχο», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος τάχθηκε (Βήμα FM) κατά του θεσμού αποχώρησης, που προβλέπει τη δυνατότητα άδειας πέντε ετών, άνευ αποδοχών, στο Δημόσιο. «Υλοποιείται νόμος για τον οποίο είχαμε εκφράσει τις χειρότερες αντιρρήσεις. Πρόκειται για ακατάλληλη και απαράδεκτη τακτική», είπε, εκφράζοντας την αντίθεσή του και για την εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου με ανάλογη μείωση των αποδοχών για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη.

Επέκταση ωραρίου

Επεκτείνεται κατά μισή ώρα το ωράριο σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικοτήτων πληροφορικής και των υπαλλήλων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα. Οι πολίτες θα συναλλάσσονται με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ καθημερινά από τις 09.00 ώς τις 15.00. Τα γραφεία πρωτοκόλλου και τα γραφεία υποδοχής πολιτών, εκτός των γραφείων μελών της κυβέρνησης και διοικητών οργανισμών, θα δέχονται το κοινό από τις 07.30 έως 15.30, ενώ οι εφορίες θα εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τις 14.30 αντί τις 13.30 που ίσχυε ώς σήμερα. Η εφαρμογή του νέου ωραρίου αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και οι διευθύνσεις προσωπικού των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή