ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα, ο Λίβυος ΥΠΕΞ Αμπ. Ομπέιντι

Η προσπάθεια αποκατάστασης αξιόπιστου διαύλου επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση της Λιβύης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έναρξη πολιτικής διαδικασίας για την υπέρβαση της κρίσης, βρίσκεται στο επίκεντρο διαδικασίας που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες με την ενεργό συμμετοχή της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, έφθασε χθες στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντελάτι Ομπέιντι, και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η λιβυκή πλευρά. Είχαν προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εξωτερικών με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αλ Χατίμπ, καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε., Κάθριν Αστον. Καθώς η κατάσταση κρίσης στη Λιβύη παρατείνεται χρονικά και εμφανίζει χαρακτηριστικά αδιεξόδου, η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που εξακολουθεί να έχει να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές.

Μέσα από τις επαφές μαζί τους, αλλά και τις συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών, προσδοκάται να αποκατασταθεί ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας, που θα επιτρέψει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμετέχουν σε μια νέα διαδικασία, με στόχο την άρση του αδιεξόδου. Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρίσκονται η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η κατάπαυση του πυρός και η έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων στη Λιβύη.