Συντονισμός με Λευκωσία ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό

Συντονισμός με Λευκωσία ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συντονισμός των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας για την προσεχή περίοδο, που αξιολογείται ως κρίσιμη για το Κυπριακό, αλλά και για να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που εκδηλώθηκε ακόμη και με απειλές, όσον αφορά την προοπτική αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, με την Κύπρια ομόλογό του, κ. Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής τη συνεργασία και τον συντονισμό Ελλάδας – Κύπρου σε όλους τους τομείς και κορυφαία προτεραιότητα την εξεύρεση συνολικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας αποδεικνύουν ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία και ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα και απέναντι στις υποχρεώσεις της προς την Ε. Ε. Χαρακτήρισε, δε, αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας την αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου. Κάλεσε, επίσης, την Αγκυρα, αντί να απειλεί ότι θα λάβει μέτρα για προάσπιση υποτιθέμενων έννομων συμφερόντων της, να προχωρήσει στην υιοθέτηση της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας.

Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η Λευκωσία έχει ήδη ζητήσει να εγγραφεί ως θέμα στην επόμενη άτυπη σύνοδο ΥΠΕΞ της Ε. Ε., στην Πολωνία, το θέμα των προκλητικών και απειλητικών δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και, όπως πρόσθεσε, προσβλέπει στην αλληλεγγύη των εταίρων στην Ε. Ε.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν, επίσης, η προετοιμασία της Κύπρου για την ανάληψη της προεδρίας της Ε. Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί και τις σοβαρότατες επιπτώσεις που επέφερε στην Κύπρο. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες να αποκατασταθούν οι καταστροφές και η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η χώρα μας.

Για τις εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού ενημέρωσε η Κύπρια ΥΠΕΞ τον αντιπρόεδρο της Ν. Δ. κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε. Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη διαρκή υποστήριξη του κόμματος της Ν. Δ. στις προσπάθειες για βιώσιμη, σταθερή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Την υποστήριξη του ΚΚΕ σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας διατύπωσε η γ. γ. του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με την κ. Μαρκουλλή, η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών της στην Αθήνα με συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή