4+1 απαντήσεις για την πολιτική παράλυση εν μέσω κρίσης

4+1 απαντήσεις για την πολιτική παράλυση εν μέσω κρίσης

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διεθνή χρηματιστήρια γκρεμίζονται, οι πολιτικοί ηγέτες παρακολουθούν από τον τόπο των διακοπών τους τις εξελίξεις και οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν τις επιδόσεις τους. Πέντε ερωτήσεις για την αδράνεια της πολιτικής ελίτ και τις συνέπειές της ζητούν απαντήσεις.

1. Πόσες εβδομάδες κάνει διακοπές η Αγκελα Μέρκελ;

Πήγε στο νότιο Τιρόλο, στην Ιταλία, ανέβαλε υπουργικά συμβούλια την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια συγκλονίζονταν από μικρά συναπτά κραχ, επέστρεψε στη χώρα της και ακόμη αναπαύεται στο σπίτι της στο Βερολίνο, απέναντι από το Μουσείο της Περγάμου. Πιάνει δουλειά την Τρίτη, οπότε θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί, προς μεγάλη ανακούφιση των συμπατριωτών της, που αντιμετωπίζουν με έκδηλη αμηχανία την παρατεταμένη απουσία της από το ευρωπαϊκό προσκήνιο. Τα δύο τρίτα των μελών του κόμματός της αποδοκιμάζουν την ευρωπαϊκή της πολιτική και τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών ζητούν έκτακτη σύνοδο για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, προτού αυτό καταλήξει προς ψήφιση στο Μπούντεσταγκ. Αν το κόμμα της καταψηφίσει τελικά τη διάσωση της Ελλάδας, η εξέλιξη θα αποτελεί κόλαφο για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Το μόνο ελπιδοφόρο για τη Μέρκελ είναι πως οι Γάλλοι την εμπιστεύονται περισσότερο από τον Νικολά Σαρκοζί για την έξοδο από την κρίση.

2. Τι κυοφορεί το επόμενο εννεάμηνο για τον Νικολά Σαρκοζί;

Ξέρουμε ότι σύντομα η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, θα φέρει στον μάταιο τούτο κόσμο το παιδί του Σαρκοζί. Σε εννέα μήνες, όμως, οι κάλπες που θα στηθούν την άνοιξη του 2012 θα δείξουν αν μια εγκυμοσύνη είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε την τύχη να δει τον ισχυρότερο σοσιαλιστή αντίπαλό του, Ντομινίκ Στρος-Καν, να τίθεται εκτός μάχης. Η υποψηφιότητα της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, έχει ατονίσει και υπό κανονικές συνθήκες οι οιωνοί για μια δεύτερη θητεία Σαρκοζί θα ήταν θετικοί. Οι συνθήκες όμως δεν είναι κανονικές: οι κερδοσκόποι έχουν βάλει στο μάτι τη Γαλλία, τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Παρίσι σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπο με το φάσμα της υποβάθμισης.

3. Ποιος θέλει να γίνει Σίλβιο στη θέση του Σίλβιο;

Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι εκχώρησε την εθνική κυριαρχία για να εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΚΤ και τη δέσμευσή της για αγορά ιταλικών ομολόγων. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εταίρος του, Ουμπέρτο Μπόσι, πιστεύει ότι πίσω από την επιστολή με σκληρές, αντιδημοφιλείς συστάσεις της ΕΚΤ προς τη Ρώμη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων πριν από τις εκλογές του 2013 βρίσκεται ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φιλοδοξεί κάποτε να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας. Μεθαύριο δημοσιοποιούνται τα μέτρα λιτότητας και η Ιταλία έχει αρχίσει και μοιάζει ανησυχητικά με την Ελλάδα του 2010: πρωτοσέλιδα του Τύπου εμφανίζουν τη Μέρκελ να φέρει μουστάκι Χίτλερ και συνδικαλιστικές ενώσεις προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για φθινοπωρινές απεργίες.

4. Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα διαψεύσει την ομοιότητά του με τον Mr Βean;

Στην Ισπανία, ο Θαπατέρο προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Νοέμβριο προκειμένου να διασώσει τους κυβερνώντες σοσιαλιστές. Μετέθεσε έτσι χρονικά τη λήψη αποφάσεων για τον φετινό χειμώνα. Ωστόσο, σε μια συμβολική κίνηση, τη στιγμή που η χώρα του έμπαινε στη δίνη του κερδοσκοπικού κυκλώνα, διέκοψε τις διακοπές του και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ταραγμένης πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου στη Μαδρίτη. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η παρουσία του δεν καθησύχασε τις αγορές. Ολες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, να έχει σαφές προβάδισμα.

Δύο προβλήματα για Ομπάμα και Αμερική

5. Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα πρόεδρος της μιας θητείας;

Για τον Αμερικανό πρόεδρο η τρέχουσα εβδομάδα ήταν η χειρότερη της θητείας του, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη S&P. O Ομπάμα σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι προτιμάει να γίνει δυσάρεστος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες μιας δεύτερης θητείας, παρά να χαϊδεύει αυτιά ψηφοφόρων για να επανεκλεγεί το 2013. Οι δύο ωρολογιακές βόμβες που υπονομεύουν το ενδεχόμενο επανεκλογής του είναι το έλλειμμα και η ανεργία. Οι εκτιμήσεις της Fed είναι ότι τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται εξόχως απαισιόδοξη ως προς τις δυνατότητες ανάκαμψης υπό αυτήν την κυβέρνηση. Τα 3/4 δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον για ανατροπή του δυσμενούς κλίματος, ενώ το 80% των ερωτηθέντων εκφράζει απογοήτευση για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Το μόνο παρήγορο για τον Ομπάμα είναι ότι η οργή των πολιτών κατανέμεται ισόποσα στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι με την αδιαλλαξία τους στις συζητήσεις για την επέκταση του ορίου χρέους έφεραν τις ΗΠΑ στο χείλος της στάσης πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή