Πρώτα η έγκριση, μετά οι ιδιώτες

Πρώτα η έγκριση, μετά οι ιδιώτες

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαπαιτούμενο για να δοθεί η πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης στην Ελλάδα είναι να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο για τη χώρα (PSI). Θα πρέπει προηγουμένως όμως να έχουν εγκριθεί οι διευρυμένες αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αφού αυτός είναι που θα εγγυηθεί για τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες σήμερα.

Μέσα στην εβδομάδα οι συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Η Κομισιόν επειδή «βλέπει» ότι τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης θα καθυστερήσουν να εγκρίνουν τις νέες αρμοδιότητες του EFSF, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να βρει τρόπο να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε το EFSF να μπορέσει να δώσει τις εγγυήσεις που θέλουν οι ιδιώτες, άμεσα.

Αλλωστε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανοίξει τα βιβλία για να ξεκινήσουν οι ανταλλαγές των ελληνικών ομολόγων (rollover) που λήγουν έως το 2024, ακόμα και εντός των επόμενων 10 ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα να εργάζεται πάνω στην οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών του rollover και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή