Ερχεται 22 Αυγούστου η τρόικα

Ερχεται 22 Αυγούστου η τρόικα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μπορεί να ικανοποίησε τους δανειστές μας και να εκταμιεύθηκε η προηγούμενη δόση, ωστόσο στον έλεγχο της τρόικας που ξεκινάει στις 22 Αυγούστου θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει έργο σε ό, τι αφορά την τήρηση του Μεσοπρόθεσμου, με τις καθυστερήσεις σε διάφορους τομείς να είναι εμφανείς.

Ταυτόχρονα, κύρια ζητήματα του επερχόμενου ελέγχου είναι οι νέες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, η πορεία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο των καταργήσεων – συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών με την παράλληλη εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις προδιαγράφουν ότι ακολουθούν δύσκολες μέρες για το οικονομικό επιτελείο και τα άλλα υπουργεία. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί πλήρως τα νέα πλαφόν στις δαπάνες των υπουργείων που προβλέπονται σε αυτό. Γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο ενόψει του ελέγχου της τρόικας, αλλά και γενικότερα για το πώς θα κινηθεί ο προϋπολογισμός τους επόμενους μήνες. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι μεγάλη και δύσκολη τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό του νέου περιορισμού των δαπανών κάθε υπουργείου. Αρκεί να αναφερθεί ότι τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους, το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί στα 3,4 δισ. ευρώ, όταν στους πρώτους επτά μήνες ανήλθε στα 15,5 δισ. ευρώ. Το κακό δημοσιονομικό περιβάλλον έρχεται να επιβαρύνει και η συνεχώς διευρυνόμενη ύφεση, που το δεύτερο τρίμηνο άγγιξε το 7%.

Αποφάσεις και εγκύκλιοι

Ενα άλλο ζήτημα που αναμένεται να εγείρει την αντίδραση της τρόικας είναι ότι ακόμα εκκρεμεί η προώθηση ορισμένων διοικητικών πράξεων και εγκυκλίων για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μεσοπρόθεσμο. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία πως αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των απαραίτητων αποφάσεων έχει υιοθετηθεί.

Πέραν της πορείας υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η τρόικα έρχεται με σκοπό να κλείσουν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς. Μείωση των φόρων στην οικοδομή, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές.

Στο μέτωπο των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των φορέων του Δημοσίου, η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις με στόχο να επιδείξει έργο και αποφασιστικότητα πριν έρθει η τρόικα. H εγκύκλιος εξαίρεσης 70 οργανισμών και φορέων, όμως, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, προβλημάτισε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδος -εκτός απροόπτου- θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη συρρίκνωση του ομίλου της ΕΡΤ που απασχολεί περί τα 3.500 άτομα, ενδεχομένως δε να «αξιοποιηθεί» και ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας.

Η ομάδα δράσης

Στις 2 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας. Εκείνες τις μέρες, όμως, αναμένεται η άφιξη τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν που θα αναλάβουν δράση αναφορικά με την παροχή βοήθειας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Επικεφαλής αυτής της ομάδας δράσης (task force) θα είναι ο Γερμανός κ. Horst Reichenbach, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο θα βρεθούν αρχικά τα ζητήματα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της αναβάθμισης της αξίας των ακινήτων πριν προχωρήσει η αξιοποίησή τους. Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Κομισιόν να βοηθήσει στην προώθηση προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ που θα αντιμετωπίζουν την ανεργία.

Εκτός από την Κομισιόν, χείρα βοηθείας σε τεχνικό επίπεδο τείνει και ο ΟΟΣΑ. Ο γενικός γραμματέας του, κ. Αν. Γκουρία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο να παράσχει βοήθεια στις ελληνικές υπηρεσίες κυρίως σε ό, τι αφορά ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή