Ερντογάν κατά Τούρκων εθνικιστών

Ερντογάν κατά Τούρκων εθνικιστών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το σκεπτικό της απόφασης της κυβέρνησής του να επιτρέψει την τέλεση χριστιανικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, αλλά και γενικότερα την προσέγγισή του στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία ανέπτυξε εν είδει μανιφέστου ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, παίρνοντας αφορμή από τον σχετικό θόρυβο που επιχείρησαν να προκαλέσουν και φέτος ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι της χώρας του.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο όρος Μελάς σε δείπνο για το Ραμαζάνι που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Βιομηχάνων στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν επέκρινε εκείνους, τους αυτοαποκαλούμενους εθνικιστές όπως είπε, που με αφορμή την τέλεση της Θείας Λειτουργίας «καλλιεργούν κλίμα φόβου με σκοπό να αναστατώσουν τη χώρα και να φέρουν τα πάνω κάτω».

«Σήμερα στη Σουμελά ήρθαν οι χριστιανοί και τέλεσαν Θεία Λειτουργία σύμφωνα με την παράδοσή τους. Με αφορμή αυτό το γεγονός μια δυο ομάδες, δεν χρειάζεται να εξηγήσω ποιοι είναι αυτοί, λένε: ορίστε ξαναζωντάνεψαν την επιθυμία για δημιουργία κράτους του Πόντου», παρατήρησε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Φίλοι μου, τι έγινε; Ηρθαν, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία τους και αναχώρησαν. Τι χάσαμε; τι κερδίζουμε; Να σας πω. Αυτός που είναι βέβαιος για την πίστη του δεν φοβάται την ελευθερία της πίστης. Οποιος πιστεύει στις ιδέες και στις σκέψεις του δεν φοβάται την ελευθερία των ιδεών και των σκέψεων. Αυτοί αυτοαπακαλούνται εθνικιστές. Ανοίξτε και ρίξτε μια ματιά στην ιστορία των Οθωμανών. Κοιτάξτε, τα είχαν φοβηθεί ποτέ τέτοια πράγματα οι Οθωμανοί; Αντίθετα επί Οθωμανών ήταν ανοιχτά, χωρίς να αντιμετωπίσουν την παραμικρή δυσκολία. Τα χρησιμοποίησαν στις σχέσεις τους με τη διεθνή κοινότητα, με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της δικής του εξουσίας. Τώρα τι είναι αυτά… Θεέ μου. Ενα κλίμα φοβικό με σκοπό να αναστατώσουν τη χώρα και να φέρουν τα πάνω-κάτω».

Η παρέμβαση Ερντογάν έγινε το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου και λίγες ώρες αφότου ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκφωνήσει στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στη Σουμελά έναν λόγο καθαρά θρησκευτικό στον οποίο μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για την παραχώρηση άδειας τέλεσης των χριστιανικών εκδηλώσεων στο ιστορικό μοναστήρι. Οπως έγινε γνωστό, λίγες ημέρες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν κατευθυνόμενος στη γενέτειρά του πόλη Ρίζε στη Μαύρη Θάλασσα έκανε μια στάση στην Τραπεζούντα, όπου επέστησε την προσοχή στις Αρχές, ώστε η φιλοξενία προς τους χριστιανούς προσκυνητές που θα καταφθάσουν για τον εορτασμό «να είναι άψογη». Η σύσταση του Τούρκου πρωθυπουργού, δεν έγινε τυχαία. Η περιοχή της Τραπεζούντας θεωρείται το άντρο των Γκρίζων Λύκων και ο κίνδυνος προκλήσεων θέτει σε συναγερμό τις αρχές τα τελευταία χρόνια που το ετήσιο προσκύνημα στη Σουμελά προσελκύει χιλιάδες χριστιανούς και Ποντίους από την Ελλάδα αλλά και τις ορθόδοξες χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου καταφθάνουν στην Τραπεζούντα υψηλόβαθμοι κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να συντονίσουν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ αναπτύσσονται, διακριτικά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη διαδρομή προς το όρος Μελάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή