Κλιμάκωση αντιδράσεων Αγκυρας για τις γεωτρήσεις

Κλιμάκωση αντιδράσεων Αγκυρας για τις γεωτρήσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο, όπως ανέμεναν Λευκωσία και Αθήνα, αναπτύσσει η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες να σταματήσει την έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο, τις οποίες προγραμματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις της εταιρείας Noble Energy στο Ισραήλ και η εξέδρα με το τρυπάνι να μετακινηθούν στον χώρο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Αγκυρα, που δεν έχει κρύψει τη δυσφορία της για την απόφαση της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα, ξεδιπλώνει τη διπλωματική στρατηγική της, που αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Καθώς η Noble Energy είναι εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, η Τουρκία στρέφεται, αρχικά, προς την Ουάσιγκτον, ενώ προαναγγέλλει ενέργειες και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία, όπως δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα και ότι αναμένει ισχυρή συμπαράσταση στην απόφασή της αυτή.

Η παρέμβαση της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», έγινε με παράλληλη επίκληση κινδύνου για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ετσι, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι αν βρεθεί φυσικό αέριο, τότε η Λευκωσία δεν θα επιθυμεί, πλέον, επίλυση του Κυπριακού και οι διαπραγματεύσεις θα καταρρεύσουν. Επιπλέον, επαναφέρει τους πάγιους ισχυρισμούς περί «μη νομιμοποίησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμφανίζεται ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και των φυσικών του πόρων» και περί ακυρότητας των συμφωνιών για καθορισμό ΑΟΖ που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις όμορες, διά θαλάσσης, χώρες, καθώς η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει λόγο στις περιοχές που οι συμφωνίες αυτές αφορούν. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά, με πολλαπλές παρεμβάσεις, επιχειρεί να δημιουργήσει, προς τις εταιρείες που θα εμπλακούν στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, την εικόνα ότι θα έχουν περισσότερα προβλήματα, παρά οφέλη.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ερώτημα της «Χουριέτ», ήταν ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου επηρεάζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά όλες τις χώρες στις προσπάθειες εξασφάλισης ενεργειακών αναγκών μέσα από νέες πηγές.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρίστος Χριστοφίδης, χθες, απάντησε στις ενέργειες της Αγκυρας, αναφέροντας ότι η αξιοποίηση πιθανών ενεργειακών κοιτασμάτων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει κυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει πράξει η Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή