ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέναντι σε 3 μέτωπα ο Παπανδρέου

Τρία κρίσιμα μέτωπα έχει ανοιχτά μπροστά του και μάλιστα στο αμέσως προσεχές μέλλον ο κ. Γ. Παπανδρέου. Πρώτον, τον επερχόμενο έλεγχο της τρόικας. Δεύτερον, την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις έναντι της κοινωνίας και της αγοράς για τα δύο μείζονα προβλήματα της ανεργίας και της ύφεσης. Και τρίτον, τη δύσκολη ισορροπία που θα επιχειρήσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον λειτουργεί σε συνθήκες διχασμού από την κορυφή ώς τα χαμηλά κλιμάκια του στελεχικού δυναμικού του.

Τις προτεραιότητες αυτές του κρίσιμου μηνός Σεπτεμβρίου θα επιχειρήσει να ομαδοποιήσει σήμερα σε σειρά διαδοχικών συσκέψεων με υπουργούς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός. Η ΔΕΘ (10 Σεπτεμβρίου), η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ (3 Σεπτεμβρίου) και οι οικονομικές εξελίξεις είναι τα τρία βασικά αντικείμενα των σημερινών συζητήσεων. Η σημαντικότερη βεβαίως είναι εκείνη που αφορά τις οικονομικές εξελίξεις και για τον λόγο αυτό ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ευ. Βενιζέλο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ατζέντα που θα πρέπει να τεθεί στο εξής με επίκεντρο, βέβαια, την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και για τις επαφές του κ. Βενιζέλου με ομολόγους του κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη οι συζητήσεις αυτές θα επεκταθούν και σε λεπτομέρειες, από το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι και τις συγχωνεύσεις. Και όλα αυτά, βέβαια, υπό το πρίσμα της επικείμενης έλευσης του κλιμακίου της τρόικας. Ως προς την προετοιμασία της ΔΕΘ, σήμερα θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για την παρουσία του πρωθυπουργού εκεί. Μέχρι το τέλος του μήνα, όλοι οι υπουργοί θα έχουν παραδώσει ένα κατάλογο με τις προτεραιότητες, αλλά και τις ολοκληρωμένες δράσεις τους, ώστε να ανακοινωθούν από τον κ. Παπανδρέου. Αγνωστο, πάντως, παραμένει το στίγμα που θα δοθεί, καθώς οι απόψεις διίστανται. Ωστόσο, εκείνη η απάντηση που επιτακτικά πλέον καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο εξής και βεβαίως βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων προετοιμασίας της Εθνικής Συνδιάσκεψης.

Οσο περνούν οι μήνες, γίνεται σαφές ότι υφίσταται πλέον ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε δύο απόψεις: σε αυτούς που υποστηρίζουν την ταχεία εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου πάση θυσία και σε εκείνους οι οποίοι πιστεύουν σε μια πιο ήπια διαχείριση όσων προκύπτουν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης. Εμπειροι παρατηρητές της κατάστασης σχολιάζουν ότι ο διαχωρισμός αυτός τέμνει κάθετα το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και η απόφαση του πρωθυπουργού για τον δρόμο που θα χαράξει στο εξής είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η καθυστέρηση χάραξης σαφούς γραμμής θα εμβαθύνει κι άλλο τις ήδη υπάρχουσες διαφορές και θα αποσαθρώσει το κυβερνών κόμμα εν όψει του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη αντιμετωπίζεται εν πολλοίς ως μια στιγμή που πιθανώς θα εκτονώσει το αρνητικό κλίμα. Η προχθεσινή επίθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου στον κ. Η. Μόσιαλο είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα του διχασμού που υφίσταται. Χθες, πάντως, ο κ. Μόσιαλος (ο οποίος σήμερα θα παρουσιάσει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των κρατικών ΜΜΕ) βρήκε υποστηρικτές στην Κ. Ο. Ο κ. Οδ. Βουδούρης με ανακοίνωση του τάχθηκε υπέρ του υπουργού Επικρατείας, λέγοντας ότι μέσω αυτού η κυβέρνηση «δείχνει την πρόθεσή της για ρήξη με πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό σηματοδοτεί η ξεκάθαρη και άμεση τοποθέτηση του Ηλία Μόσιαλου απέναντι στις ανοιχτές απειλές ορισμένων συνδικαλιστών για υπονόμευση της λειτουργίας του Δημοσίου, ως αντίδραση στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και άλλων μεταρρυθμίσεων».