Η Αριστερά αντιδρά στους κανόνες Μέρκελ – Σαρκοζί

Η Αριστερά αντιδρά στους κανόνες Μέρκελ – Σαρκοζί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικά σχόλια υποδέχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς τη συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι. Ο ΛΑΟΣ βλέπει ύστερα από αυτή την εξέλιξη τη χώρα να οδηγείται σε εκλογές, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία διέκρινε ένα δειλό βήμα για την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.

Για το ΚΚΕ, η καταρχήν συμφωνία επιβεβαιώνει την πρόθεσή τους «να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει». Οπως τονίζει σε ανακοίνωση ο Περισσός, «η συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχθεί προσωρινή», ενώ προσθέτει ότι «ο λαός δεν πρέπει να ελπίζει σε λύσεις, όπως το ευρωομόλογο. Γι’ αυτόν θα είναι ακόμα ένα δηλητήριο, για τα καπιταλιστικά αδιέξοδα ασπιρίνη». Τέλος, θεωρεί ότι και «ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αν επιβληθεί, θα είναι συμβολικός».

Ο ΛΑΟΣ βλέπει εκλογές μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος κ. Κ. Αϊβαλιώτης «η τρόικα θα βρει ανεπαρκή ευρήματα, πράγμα που μπορεί να δώσει άλλοθι στην Ευρώπη για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στις εκλογές».

Για «δογματική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία» κατηγορεί ο ΣΥΝ τους Μέρκελ και Σαρκοζί, τονίζοντας ότι «η διαρκής ευρωπαϊκή λιτότητα, που ζητούν να συνταγματοποιηθεί, συνιστά τη σίγουρη συνταγή για την κοινωνική χρεοκοπία και την πλήρη ύφεση». Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι «οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες και ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας και των κερδοσκοπικών αγορών».

Για τη Δημοκρατική Αριστερά η άρνηση του ευρωομολόγου και η προτεινόμενη συνταγματοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελούν «το αρνητικό περιεχόμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί». Ο πρόεδρος κ. Φ. Κουβέλης έκανε χθες λόγο για «δύο βήματα πίσω, ένα βήμα μπρος και ένα σημειωτόν».

Τέλος, η ΔΗ.ΣΥ. είδε στη συνάντηση του Παρισιού ένα δειλό βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης. Ο εκπρόσωπος κ. Δ. Ζαφειριάδης δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτελεί ένα δειλό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της οικονομικής ενοποίησης της Ενωσης, που είναι αναγκαίες για να μην διαλυθεί η Ζώνη του Ευρώ».

Ομως, και η συμφωνία με τη Φινλανδία για τις χρηματικές εγγυήσεις προκάλεσε έντονα σχόλια από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ τις χαρακτήρισε «παρωνυχίδα μπροστά στα όσα επώδυνα, επιπλέον του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, μέτρα θα το συνοδεύουν». Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι «αναιρεί επί της ουσίας τα αποτελέσματα της Συνόδου της 21ης Ιουλίου και ανοίγει την όρεξη τόσο στις υπόλοιπες χώρες για να ζητήσουν αντίστοιχες εγγυήσεις, όσο και στις αγορές να συνεχίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις». Τέλος, ο κ. Ζαφειριάδης (ΔΗ.ΣΥ.) χαρακτήρισε τη συμφωνία στο όριο της πρόκλησης και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο δρόμος για επιμέρους διμερείς διαπραγματεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή