Ανακάλεσε εκπρόσωπό της η Εκκλησία

Ανακάλεσε εκπρόσωπό της η Εκκλησία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ενστάσεις στην εφαρμογή του νέου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 16 Ιουνίου, διατυπώνονται από την πλευρά της Εκκλησίας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο αποφάσισε την ανάκληση του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), όπως και την αποστολή σχετικής εγκυκλίου προς τις ενορίες της χώρας προκειμένου να πληροφορηθούν σχετικά οι πιστοί. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η λεγόμενη «εικαζόμενη συναίνεση», μια ρήτρα που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, κάθε ενήλικος Ελληνας πολίτης θεωρείται εν δυνάμει δωρητής, εφ’ όσον δεν έχει δηλώσει το αντίθετο όσο βρισκόταν εν ζωή. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δήλωσε ότι «η Εκκλησία υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζόμενη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων». Η Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στη διαβούλευση για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για τις ναρκωτικές ουσίες. Επιφυλάξεις σχετικά με την «εικαζόμενη συναίνεση» είχε εκφράσει η προηγούμενη ηγεσία του ΕΟΜ, διαβλέποντας «ορατό κίνδυνο εμπορευματοποίησης» από τη διεύρυνση του κύκλου των ληπτών για μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη, όπως για παράδειγμα στη μεταμόσχευση νεφρού ή μέρους του ήπατος.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Τάσος Χατζής δήλωσε στην «Κ» ότι «η νέα διάταξη προσπαθεί να αλλάξει την ελληνική νοοτροπία και δεν ισοδυναμεί επ’ ουδενί με εξαναγκασμό». Οπως διευκρίνισε, «η διαδικασία θα συνεχίζεται με τη λογική της προσέγγισης των συγγενών και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιείται μόνον κατόπιν της συναίνεσής τους. Αλλωστε, ο νόμος προβλέπει δύο μεταβατικά χρόνια». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει ουραγός στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. «Ας αντιμετωπίζουμε το θέμα όχι μόνον από τη σκοπιά του δότη, αλλά και του λήπτη», καταλήγει ο κ. Χατζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή