Αντιμέτωπη με νέα μέτρα η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με νέα μέτρα η κυβέρνηση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το δίλημμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου ή το δυσμενές, πολιτικά και κοινωνικά, σενάριο της ανάγκης για λήψη νέων μέτρων, ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Τα ενδεχόμενα αυτά άφησε χθες το μεσημέρι να εννοηθούν ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στην ευρεία υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους παρευρισκομένους δύο αρνητικές εξελίξεις. Πρώτον, ότι το ποσοστό της ύφεσης αναμένεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου. Δεύτερον, ώς το τέλος του 2011 το επίσημο ποσοστό της ανεργίας θα έχει αγγίξει το 17%, με αυξητική τάση. Το βάθεμα της ύφεσης αφήνει ανοιχτές μόνο δύο λύσεις. Η πρώτη είναι καθαρά πολιτική και προϋποθέτει την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, ώστε να δεχθούν ότι το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει σε υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό (αντί του 7,6%). Η δεύτερη (και απευκταία για την κυβέρνηση λύση) θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα ύψους τριών έως τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σκηνικό αυτό που περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος αιτιολογεί εν πολλοίς και αυτό που αρκετές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είπε στη σύσκεψη, ότι ώς τις 10 Σεπτεμβρίου (ΔΕΘ) ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ μακρύς. Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε τι θα γίνει με τους 7.000 εργαζομένους που απασχολούνται σε υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς.

Πλαίσιο σταθερότητας

Νωρίτερα στη σύσκεψη, πάντως, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη να τεθεί στη Θεσσαλονίκη ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή υπουργική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε με θέματα την παρουσία στη ΔΕΘ και εν συνεχεία τις οικονομικές εξελίξεις, τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τις αλλαγές στην κρατική τηλεόραση, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ανατροπές, με διάλογο και συνεννόηση με την κοινωνία. Ο κ. Παπανδρέου είπε στους παρευρισκόμενους υπουργούς ότι στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη θέλει να στείλει ένα τριπλό μήνυμα: Πρώτον, ότι η χώρα έχει ανάγκη από οικονομική σταθερότητα, υπονοώντας βεβαίως πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εκλογές. Και τούτο μάλιστα σε πλήρη αντιδιαστολή προς τη Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, σε αντίθεση προς όλη την υπόλοιπη κοινωνία, ζητεί την προκήρυξη εκλογών. Δεύτερον, την κατάθεση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη και ακολούθως την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο κ. Παπανδρέου αναμένει να παραλάβει τις ανά υπουργείο δράσεις ως προς το σχέδιο ανάπτυξης. Και, τρίτον, την προσήλωση της κυβέρνησης στη μεταρρυθμιστική πορεία που έχει χαράξει. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο κ. Παπανδρέου θα κάνει στη ΔΕΘ και έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Στη χθεσινή σύσκεψη μίλησαν επίσης οι κ. Π. Γερουλάνος (διαφθορά στο ποδόσφαιρο) και Ηλ. Μόσιαλος (αναδιοργάνωση ΕΡΤ). Νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε εκτενώς στις 55.000 θέσεις εργασίας που αναμένει να δημιουργηθούν διά της κοινωνικής οικονομίας, κάτι που ενδεχομένως να έχει αρχίσει να καρποφορεί ακόμη και πριν από το τέλος του Αυγούστου. Θετικά σχολιάστηκε επίσης και η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κάτι που εξαρχής είχε ζητήσει και ο κ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία οριστικοποίησης των διαδικασιών για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Τούτο διεφάνη και από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος μίλησε (ΣΚΑΪ) για μεγάλη θεσμική τομή, «όπου ο κόσμος θα επηρεάζει τα κέντρα αποφάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή