Εμπλοκή με το νέο πακέτο βοήθειας

Εμπλοκή με το νέο πακέτο βοήθειας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία με τη Φινλανδία για την επιστροφή της συνεισφοράς της στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ως εγγύηση για τη συμμετοχή της σε αυτό προκαλεί ντόμινο αντίστοιχων αξιώσεων από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δημιουργώντας προσκόμματα στην εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Στη σύνοδο αυτή, η Φινλανδία διεκδίκησε και πέτυχε πρόβλεψη να συζητήσει πιθανή προσφορά εγγυήσεων από την Ελλάδα. Αν όμως τις λάβει, το ίδιο θα ζητήσουν η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, που χθες αποκάλυψαν ότι είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας έσπευσε πρώτος να προειδοποιήσει ότι αν υπάρξει ένα μοντέλο για την παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία, η χώρα του θα ζητήσει να το χρησιμοποιήσει. Οπως τόνισε, μάλιστα, η Αυστρία έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και υποστήριξε ότι οι νέες της δηλώσεις δεν αντιβαίνουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο. Σύμφωνα με τον αυστριακό εκπρόσωπο Τύπου, την ίδια γνώμη έχουν η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχουμε καταλήξει με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης». Επιβεβαίωσε δε πληροφορίες ότι η σχετική συζήτηση άρχισε σήμερα στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας, ενώ θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν συζητεί με κανέναν άλλο πλην της Φινλανδίας και ότι δεν έχει υπάρξει σχετικό επίσημο αίτημα, ενώ προσβλέπει σε μια πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χθες, πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σλοβενίας δήλωσε ότι η χώρα διαπραγματεύεται πιθανές εγγυήσεις και ότι θα προσπαθήσει να τις εξασφαλίσει για όλο το ποσό που υποσχέθηκε στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε, στις συζητήσεις για πιθανό μηχανισμό ασφάλισης «θέλει μόνο να διασφαλίσει το μερίδιο των εγγυήσεων της χώρας εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Σλοβακίας επίσης δήλωσε ότι η χώρα του έχει ζητήσει εγγυήσεις. Οσο για την Ολλανδία, άφησε να διαφανούν οι εύθραυστες ισορροπίες της συνόδου, καθώς εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «εμείς και κάποιες άλλες χώρες έχουμε υποδείξει στις Βρυξέλλες και τη Φινλανδία ότι αν λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η πιστοληπτική μας θέση, άρα κι εμείς θα θελήσουμε συμφωνία για εγγυήσεις».

Η υπαναχώρηση των πέντε χωρών απειλεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην επιτυχία του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτό.

Η συνεισφορά τους δεν είναι μεγάλη, ωστόσο η παροχή εγγυήσεων αναμένεται να αυξήσει το κόστος της συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών Γιούργκεν Λίγκι ανησυχεί ότι και μόνο η συμφωνία με τη Φινλανδία θα εξασθενίσει την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τη φινλανδική κυβέρνηση, το ποσό που θα λάβει από την Ελλάδα ως εγγύηση μαζί με τους τόκους αντιστοιχεί στο ποσό της βοήθειας που θα δώσει στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή