Σύγκρουση κυβέρνησης – Ν.Δ. για τις εγγυήσεις

Σύγκρουση κυβέρνησης – Ν.Δ. για τις εγγυήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. πυροδοτεί η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τους όρους συμμετοχής στο δεύτερο δάνειο, καθώς -μετά την Αυστρία- τόσο η Ολλανδία όσο και η Σλοβακία εγείρουν θέμα εγγυήσεων σε περίπτωση που το Ελσίνκι εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν χθες ότι η χώρα μας δεν συζητεί με άλλες χώρες της Ευρωζώνης πλην της Φινλανδίας την παροχή εγγυήσεων, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει να κλείσει αυτό το θέμα από την ίδια την Ε.Ε. και να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, κορύφωσε χθες την κριτική της, επικεντρώνοντας τα πυρά στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο ο οποίος ηγήθηκε των συζητήσεων για τη συμφωνία με τη Φινλανδία.

Αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Εβαλε δε εναντίον της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι «όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες κι αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο».

«Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε όταν εκείνος πανηγύριζε. Εμείς προβλέψαμε αυτό που δυστυχώς συνέβη. Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει. Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκης.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν χθες ότι «πριν αλέκτορα φωνήσαι, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο οι προειδοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ότι η ειδική συμφωνία που σύναψε με τη Φινλανδία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την παροχή εγγυήσεων και προς άλλες χώρες». Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι χθες (προχθές) η Ν.Δ. επισήμανε ότι οι «εγγυήσεις» που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. «Η κυβέρνηση δεν απάντησε καν…», σχολίασε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι μετά τις δηλώσεις της αυστριακής κυβέρνησης είναι φανερό ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προέβλεψε, δε, ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.

Στελέχη της Ν.Δ. έκαναν λόγο χθες για «Βατερλώ Βενιζέλου», θέτοντας ευθέως ζήτημα χειρισμών εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ξεκίνησε συζητήσεις με τη Φινλανδία, η οποία είχε την πιο σκληρή στάση, και δεν προσέτρεξε εξαρχής στην Ε.Ε. για να λύσει το πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή